ZMĚNIT MÍSTO

Filipínci evakuovaní kvůli tajfunu Maysak se už vrací domů

05.04.2015

Manila 5. dubna (ČTK) - Tisíce lidí evakuovaných kvůli tajfunu Maysak z oblastí na severu největšího filipínského ostrova Luzon dnes opustily záchranná centra a vrací se do svých domovů. Informovala o tom agentura Reuters. Nad pevninou tajfun oslabil na tropickou tlakovou níži, úřady ale i nadále varují před vydatnými dešti i neklidným mořem.

"Ze supertajfunu před týdnem nyní máme jen tropickou tlakovou níži," uvedl Alexander Pama, ředitel národního centra pro zvládání přírodních katastrof. "Byli jsme ušetřeni další katastrofy," dodal. Podle Pamy nemají filipínské úřady zatím žádné zprávy o případných obětech bouřlivého počasí.
Přestože se situace výrazně zklidnila, měli by se mít podle úřadů lidé stále na pozoru. Kvůli vydatnému dešti totiž hrozí bleskové záplavy a sesuvy půdy. Rybářské lodě a menší přívozy nesmí prozatím vyjíždět na moře.
Tajfun Maysak zabil na své cestě k Filipínám v Mikronésii devět lidí. Manila kvůli němu evakuovala kolem 25.000 lidí, především z provincie Aurora na severovýchodě ostrova Luzon.
Každý rok se přes Filipíny přežene zhruba 20 velkých tajfunů. V roce 2013 centrální provincie země zasáhl silný tajfun Hayan, který si vyžádal téměř 8000 obětí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu