ZMĚNIT MÍSTO

Výhled počasí na následující týden

19.03.2013

Pondělím jsme započali již dvanáctý týden letošního roku. Očekávat bychom měli spíše oblačné až zatažené počasí se sněhovými, v nížinách i dešťovými srážkami, které obzvláště z počátku budou intenzivní a trvalé.

 

Aktuálně se nacházíme pod vlivem tlakové níže se středem nad Alpami, která k nám posílá vlhký vzduch a způsobuje zejména ve východní polovině našeho území trvalejší srážky. Pro tuto část republiky je ČHMÚ vydána výstražná informace na novou sněhovou pokrývku. Teploty se v Čechách pohybují spíše nad nulou, na Moravě a ve Slezsku jen kolem nuly. Vítr vane od jihu až jihovýchodu rychlostí do 5 m/s, na horách je pak silnější (až okolo 20 m/s).

Frontální rozhraní spojené se zmíněnou tlakovou depresí by se mělo pozvolna přesouvat směrem na severovýchod, níže se bude postupně vyplňovat a v závěru období by k nám, dle týdenní předpovědi počasí ČHMÚ sestavené 18. 3. 2013, měl proudit chladný vzduch od východu.

Počátek týdne bude ve znamení velké oblačnosti, ze které budou vypadávat intenzivní srážky v podobě sněžení, deště se sněhem, či deštěm v nižších polohách. Teploty by měly šplhat až k 7 °C přes den, v noci klesnou slabě pod nulu. Na severu území budou teploty nižší. Pozor bychom si měli dát i na západní vítr, který bude místy nárazový.

Uprostřed pracovního týdne se ze zatažené oblohy stane oblačná, přeháňky se objeví jen místy a teploty se budou pohybovat v rozmezí 3 až 7 °C, v noci klesnou opět mírně pod nulu.

Pokud se podíváme na konec pracovního týdne a víkend, bude se jednat nejspíše o oblačnou až zataženou oblohu, přechodně by mohlo být i polojasno, srážek bude postupně ubývat a nejvyšší denní teploty se mohou pohybovat okolo 6 °C, v pátek se přechodně ochladí, a noční teploty se budou postupně snižovat, přičemž o víkendu mohou minima klesat až k -8 °C díky již zmiňovanému studenému východnímu proudění. Podobné závěry jako plynou z týdenní předpovědi ČHMÚ (18. 3.) můžeme nalézt i z meteorologického předpovědního modelu GFS z pondělní osmnácté hodiny UTC.

 

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetterzentrale.de

http://www.slunecno.cz/predpoved-srazek

 

Václav Smolka

Dne 18. 3. 2013

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu