ZMĚNIT MÍSTO

V Jeseníkách se snížil lavinový stupeň, vrstva se stabilizovala

10.04.2015

Olomouc 10. dubna (ČTK) - Horští záchranáři dnes v Jeseníkách snížili stupeň lavinového nebezpečí ze třetího na druhý z pětibodové škály. Značné nebezpečí týkající se pádu lavin na horách platilo od začátku dubna poté, co na horách napadlo velké množství sněhu. Nyní se už sněhová vrstva stabilizovala. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí a týká se jen lavinových svahů. Na horách nyní leží až půldruhého metru sněhu.

"Po dnešním měření ve Velkém Kotli jsme zjistili, že sněhová pokrývka se stabilizovala. Je to tím, že se střídají teploty, ve dne svítí slunce a v noci mrzne, takže se to zpevnilo. Ode dneška jsme tedy snížili ze třetího na druhý stupeň lavinového nebezpečí," řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Členové horské služby ale nevylučují to, že by se lavinový stupeň mohl ještě v příštích dnech zvýšit. "Pokud by se ještě více oteplilo nebo do sněhu začalo pršet, mohlo by se stát, že by se lavinová situace zhoršila. Pokud by se celá sněhová pokrývka promokřila vodou, museli bychom znovu vyhlásit třetí stupeň," řekl Hejtmánek.

V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku, leží na nich celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Navzdory současnému jarnímu počasí se na horách i nadále lyžuje. V provozu je stále nejvýše položené tuzemské lyžařské středisko Ovčárna i Červenohorské sedlo. Areály budou otevřeny i přes víkend, poté se bude dát lyžovat už jen na Ovčárně. Ostatní lyžařská střediska ukončila svou sezonu s velikonočními svátky.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu