ZMĚNIT MÍSTO

O víkendu stoupne riziko napadení klíštětem na šestý z 10 stupňů

11.04.2015

Praha (ČTK) - Klíšťata začínají s teplejším počasím útočit. O víkendu, kdy se teploty mají vyšplhat až na 21 stupňů Celsia, stoupne riziko napadení klíštětem na šestý z deseti stupňů, uvádí v aktuální předpovědi hydrometeorologický ústav.

Na vycházku do přírody je proto vhodné světlejší oblečení, klíště je na něm lépe vidět. Už při pobytu venku se také vyplatí kontrola, zda se klíště na oděv přichytilo, a případně ho ihned odstranit. Doporučený je repelent, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a večer a znovu ráno prohlédnout celé tělo a případná klíšťata odstranit.

Termín aktivita klíštěte vyjadřuje podíl klíšťat připravených k napadení na celkové populaci klíšťat v dané lokalitě. Čím větší je počet takto aktivních klíšťat, tím vyšší je i ohlášený stupeň rizika. Při vyšším stupni také roste riziko nakažení lymskou boreliózou či klíšťovým zánětem mozku.

Člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a prezident Koalice na podporu očkování docent Rastislav Maďar ČTK řekl, že řada lidí podléhá mýtům o klíšťatech i očkování proti klíšťové encefalitidě, což jejich riziko napadení klíštětem a případného onemocnění zvyšuje.
Nejrozšířenějším mýtem je, že klíště žije jen v lese a skáče ze stromů. "Pravdou je, že lesy jsou hlavním teritoriem klíšťat, to ale neznamená, že se s nimi nemůžeme setkat na zahrádkách, loukách, na procházce, v městských parcích nebo na březích rybníků. Klíšťata číhají všude," upozornil.

Dalším mýtem je, že s repelentem je člověk před klíštětem v bezpečí. Ochrana repelentem není stoprocentní, ani když se ho použije dostatečné množství. Účinná látka časem vyprchá a aplikace se musí opakovat. "Navíc musí být repelent pečlivě nanesen na každý kousek povrchu těla, protože klíště hledá skupinky, kudy se na kůži dostat," řekl Maďar s tím, že jedinou účinnou ochranou je očkování. Účinná vakcína je zatím jen proti klíšťovému zánětu mozku.

Za mýtus označil Maďar i to, že klíště jde jen na lidi se "sladkou" krví. Klíšťata se řídí čichem a vnímají pach lidí, vyzařované teplo a vydechovaný oxid uhličitý. "Klíště číhá ukryté v porostu, přední pár nohou vztyčí jako lapače, aby se mohlo ve vhodné chvíli přichytit," popsal lékař.

Další mýtus je, že klíšťata nejdou na světlé oblečení. Nemají tak vyvinutý zrak, aby je odradilo světlé, tmavé či strakaté oblečení. Barva pro ně nehraje roli, jedinou výhodou je, že na světlé látce člověk klíště snáze zahlédne a může ho rychleji odstranit.

Mýtus je i to, že by se klíšťata vyskytovala jen v některých oblastech ČR. Nejvíc případů nákazy je sice zaznamenáno v jižních a západních Čechách, nákazy jsou ale hlášeny z celého území. "Jedinou spolehlivou ochranou je očkování, očkovat se dá během celého roku, rozdíl je jen v tom, že v teplých měsících se používá zrychlené očkovací schéma," shrnul Maďar.
stupeň

výše rizika doporučení

1 a 2 malé riziko Do přírody zvolit oblečení z hladké světlé látky a občas ho prohlédnout, zejména kalhoty, případně hned odstranit přichycená klíšťata (doporučení platí i pro ostatní stupně rizika). Prohlídka těla večer a další den ráno a případná klíšťata odstranit.

3 a 4 mírné riziko Použít repelent, nesedat a nelehat v porostech. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

5 a 6 středně velké riziko Použít repelent, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

7 a 8 velké riziko Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

9 a 10 nejvyšší riziko Použití repelentu. Nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.

Zdroj: ČHMÚ

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu