ZMĚNIT MÍSTO

Oteplení musí přijít

22.03.2013

 Jarní rovnodennost již máme za sebou, na Severním pólu začal polární den, zemská osa přiklání severní hemisféru vstříc k Slunci a insolance na severní polokouli utěšeně roste. Oteplení ve střední Evropě prostě musí přijít a přijde, jen zatím nevíme kdy.

            V České republice teď zažíváme opravdu smolnou situaci. Vlivem ustavené cirkulace je k nám vháněn prochlazený vzduch od severovýchodu, přičemž, kvůli nad střední Evropou ležící rozsáhlé nízké oblačnosti, si neužijeme ani sílícího sluníčka. Abych vás zbytečně nenapínal, rovnou prozradím, že s velkou pravděpodobností se do příštího čtvrtka (28.3.) změny nedočkáme.

 

Synoptická situace a její vývoj

            Počasí na Českou republikou je plně ovládáno soustavou tří tlakových útvarů, které ve svorné spolupráci roztáčejí nad Evropou cirkulaci vhánějící na naše území studený vzduch od severovýchodu. Jako hlavní viníky můžeme identifikovat hlubokou tlakovou níži se středem západně od Britských ostrovů, tlakovou výši nad severem Evropy, jejíž hřeben zasahuje až do Polska, a sílící mladou níži ležící nad Černým mořem.

            Hřeben vysokého tlaku vzduchu se počínaje pondělím rozšíří až nad Českou republiku, zatímco nad Středozemním mořem se vytvoří oblast nízkého tlaku vzduchu. Jihozápadně od našeho území se pak bude udržovat zvlněné frontální rozhraní mezi polárním vzduchem a teplým vzduchem ze středomoří, který bude proudit kolem této níže. Tento stav by mohl vydržet až do čtvrtka, kdy se níže začne přesouvat více na sever a začne přebírat kontrolu nad situací u nás. Popsaná situace se však může přibližně od pondělí (25.3.) vyvíjet poněkud jiným směrem, jelikož ensemblová předpověď naznačuje nezanedbatelnou nejistotu výše popsaného povíkendového vývoje.

 

Počasí v pátek večer  a o víkendu

            Oblačno, na severu území možnost slabého sněžení a na celém území stálý, mírný severovýchodní vítr. V sobotu a v neděli podobně, ale na severovýchodě republiky místy polojasno a srážky by se v žádné formě neměly plošně vyskytovat. Nejnižší noční teploty vzduchu od -2 do -8 °C, v neděli ráno při vyjasnění až -13°C! Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat ±2°C kolem bodu mrazu.

  

Výhled počasí na pracovní dny

            Až do čtvrtka se můžeme těšit na podobné počasí jako o víkendu. Většinou oblačno, místy až polojasno a konstantní severovýchodní vítr. Ojediněle se může vyskytovat sněžení a teploty vzduchu se budou pohybovat v podobných intervalech, nejnižší noční teploty mohou klesat až k -10 °C. Od čtvrtka pak čekáme postupně od jihu republiky sněžení a posléze i oteplení.

  

V Praze dne 22. 3. 13

Petr Šácha

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu