ZMĚNIT MÍSTO

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí na druhý stupeň

14.04.2015

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) 14. dubna (ČTK) - Lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo ze třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor je nyní okolo 100 centimetrů sněhu a sněhové profily vykazuji střední stabilitu, zjistila dnes ČTK na webu horské služby. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. Také v Jeseníkách lavinové nebezpečí v minulých nech kleslo na druhý stupeň.

Horská služba však upozornila na trvající riziko pádu lavin z mokrého sněhu a lavin základových, a to zejména v odpoledních hodinách. "Na mnoha místech je již velmi málo sněhu. V některých žlabech ho je však ještě větší množství," uvedl lavinový specialista Pavel Cingr. Na hřebenové Luční boudě bylo dnes ráno skoro jasno, teplota se pohybovala kolem čtyř stupňů pod nulou.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Letošní končící zima se zapíše do historie obří lavinou, která 10. února spadla do Modrého dolu a byla jednou z největších v Krkonoších. Lavina měla plochu 20 hektarů, na délku měřila 1106 metrů. Tragicky pak skončil pád laviny 5. února, kdy v Malé Studniční jámě zemřel skialpinista.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu