ZMĚNIT MÍSTO

V Evropě byly včerejší teploty přes 28°C

17.04.2015

Praha (Slunečno.cz) - Zatímco se v srdci starého kontinentu začala ve čtvrtek pomalu projevovat nastávající změna v cirkulaci vzduchu, směrem dále na jihovýchod ještě naopak vrcholilo působení teplé masy vzduchu. Letních teplot, které se navíc v některých místech pohybovaly až okolo 28°C, zaznamenalo ve čtvrtek Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko, Rumunsko, Makedonie a Bulharsko s tím, že nejlépe na tom byl stát užívající maďarštinu. 

V zemi vlastnící jezero Balaton bylo nejpříjemněji v cca čtyřicetitisícovém městě zvaném Baja, které leží přibližně 20 km severozápadně od hranic se Srbskem. Tady se čtvrteční rtuť teploměru přibližovala k tropické třicítce, neboť atakovala 28°C – maximem nakonec bylo 28.6°C. Takové teplo tu bylo naposledy v poslední den meteorologického léta, tj. v neděli 31. srpna, kdy se hodnoty vyšplhaly až na 28.9°C. Od té doby už pak 28.0°C naměřeno nebylo, byť velmi blízko k tomu mělo 9. září či 13. říjen s jejich 27.9°C.

V Srbsku na tom byla velmi dobře Loznica, dvacetitisícové město situované při hranicích s Bosnou a Hercegovinou, která se také dočkala popoledních teplot okolo 28°C – teplotním stropem bylo 28.0°C. I v této části Evropy se podobné povětrnostní podmínky naposledy konaly 13. října s jeho 27.8°C.

U našich německy hovořících sousedů, těch žijících jižně od Čech, si mohli naplno užívat léta v menší vesničce zvané Andau (přes 2 000 obyvatel), kde se teploty stejně jako v předchozích dvou uvedených případech přehouply přes 28°C, přičemž jejich vrcholem bylo 28.3°C. Andau se nalézá u hranic s Maďarskem, přesně jde o bod situovaný zhruba 17 km východně od Neziderského jezera a asi 45 km jihozápadně od slovenské Bratislavy. Tady už tomu je trochu jinak, poslední prožitek s 28°C se totiž datuje na pondělí 11. srpna, kdy se ještě vzduch prohřál až na 31°C.

Česká republika se ve čtvrtek k 28°C nedostala, Slovensko však ano – devítitisícové Hurbanovo na jihu území hlásilo až 28.4°C. V této slovenské lokalitě bylo 28°C naposledy v úterý 9. září, když se maximum dopracovalo až na rovných 28.0°C.


Zdroj dat:
Hungarian Meteorological Service
Republic Hydrometeorological Service of Serbia
ZAMG
SHMÚ

Autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu