ZMĚNIT MÍSTO

Hurikány se již nebudou jmenovat Isis kvůli podobě s islamisty

18.04.2015

Ženeva 18. dubna (ČTK) - Světová meteorologická organizace (WMO), která je agenturou OSN, vyjmula ženské jméno Isis ze seznamu pro tichomořské hurikány. Ve vysvětlení podle tiskové agentury AP uvedla, že toto jméno je nevhodné vzhledem k podobě se zkratkou radikální organizace Islámský stát (IS). Pro toto islamistické hnutí se vedle zkratky IS používají mimo jiné i akronymy ISIS (Islámský stát v Iráku a Sýrii) či ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě).

Podle mluvčí WMO Clare Nullisové se výbor pro hurikány rozhodl, že vyškrtnutou Isis nahradí Ivette. V seznamu byla Isis pro příští rok. WMO používá pro hurikány jména podle abecedy, první tak začíná na A, druhý na B a tak dále. Jména se obměňují podle regionů a také se střídají mužská a ženská. Nullisová vysvětlila, že ze seznamu se vyškrtávají jména, pokud jsou shledána nadále jako nevhodná, neboť již označovala hurikány spojené s rozsáhlými škodami nebo s velkým počtem mrtvých.
Podobný osud postihl jméno Odile, které bylo nahrazeno Odalysem. Hurikán Odile loni zpustošil západ Mexika a vyžádal si více než desítku obětí.
Nositelkou jména Isis, česky Eset, byla staroegyptská bohyně, jejíž kult se v době helénismu rozšířil po celém antickém světě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu