ZMĚNIT MÍSTO

Silný vítr na Šumavě poničil 31.000 kubických metrů dřeva

18.04.2015

Vimperk (Prachaticko) 17. dubna (ČTK) - Silný vítr na začátku dubna na Šumavě poničil 31.000 kubických metrů dřeva. Z toho 7000 kubických metrů leží v bezzásahové části Národního parku Šumava. Původní odhady hovořily až o 40.000 kubických metrů zasažených stromů. Přesný údaj park zveřejnil až po detailní evidenci, kterou v minulých dnech dělal. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák.

Jedná se tedy přibližně o srovnatelnou kalamitu s rokem 2011. Tehdy vítr poničil 37.000 kubických metrů dřeva. Nyní park eviduje nejvíce polomů a vývratů na územním pracovišti Prášily na Klatovsku, tam kalamita zasáhla 12.000 kubických metrů.
Park zpracuje přibližně tři čtvrtiny poškozených stromů. V bezzásahových zónách, kde leží 7000 kubických metrů, se těžit nesmí. Někteří experti proto varují před možným zvýšením výskytu kůrovce. "Není třeba se obávat nějaké kalamitní situace nebo opětovné gradace kůrovce. A to zejména z toho důvodu, že plochy ponechané bez těžeb jsou dnes již z velké části proselektované předchozím žírem kůrovce a je tam relativně málo pro kůrovce atraktivního smrkového dříví," uvedl ředitel NP Šumava Pavel Hubený.
Největší pohromu zažil park před osmi lety. Tehdy silný orkán Kyril na Šumavě poničil téměř milion kubických metrů dřeva.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu