ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí na následující dny

02.04.2013

Aktuálně se převážně na východní polovině Česka vzpamatováváme z přívalů sněhu, které nám byly na Velikonoce štědře naděleny. Příznivce pravého jara však zřejmě nepotěší ani výhled počasí na tento týden, protože to vypadá, že zima u nás tuto sezonu hluboce zakořenila a jen tak se nechce vzdát.

Teplota vzduchu se na většině území České republiky v pondělí v 6 h UTC (8 h SELČ) pohybuje pod bodem mrazu, vane vítr rychlostí do 7 m/s z východních směrů. Většina republiky je pod oblačnou oblohou, na některých místech se oblačnost protrhala. Na velké části moravských stanic převažuje kouřmo, v horských oblastech zaznamenáváme slabé sněžení nebo mrznoucí mlhu.

Nad oblastí Česka se nachází výběžek vyššího tlaku vzduchu, který se zde nasunul po přechodu tlakové níže směrem k severovýchodu. Ona tlaková níže k nám přinesla v uplynulém víkendu vlhký vzduch v podobě trvalého intenzivního sněžení. Výběžek vysokého tlaku vzduchu k nám bude od severu posílat chladný vzduch. V okolí Korsiky je lokalizována další tlaková níže. Spolu s frontálním systémem se bude zřejmě posouvat severovýchodním směrem a uprostřed týdne bude i u nás ovlivňovat počasí.

Úterní počasí bude ve znamení oblačné až polojasné oblohy se sněhovými přeháňkami, převážně na horách. Teploty se budou pohybovat většinou do 5 °C, vítr k nám bude foukat stále od východu až severovýchodu, k večeru zaznamenáme jeho stáčení směrem k severu a může, s největší pravděpodobností na Moravě, zesílit až na 10 m/s, jinak by měl mít rychlost okolo 5 m/s.

Středa nabídne zataženou oblohu, ke které se postupně od jihovýchodu přidá sněžení, které může být přechodně v nižších polohách vystřídáno deštěm či deštěm se sněhem. Teploty můžeme očekávat v noci pod bodem mrazu, chladněji bude v Čechách, přes den se pak teplota na většině území vyhoupne přes nulu. Vítr bude vanout ze severovýchodu až severu do 7 m/s, na Moravě může být silnější, v nárazech až 15 m/s. V souvislosti se středečním sněžením vydal ČHMÚ upozornění pro východní Čechy, Moravu a Slezsko na novou sněhovou pokrývku od 5 do 15 cm, na severovýchodě až 20 cm nového sněhu.

Ve čtvrtek by mělo sněžení postupně ustávat. Obloha se bude protrhávat. Teploty mohou ráno klesnout k -3 °C a přes den budou v rozmezí od 1 do 5 °C.

závěru týdne a o víkendu se můžeme těšit na oblačné počasí s místními přeháňkami, které budou v nížinách přechodně smíšené či dešťové. Ráno se mohou objevit ojediněle mlhy. Teploty budou v noci převážně pod nulou, přes den vystoupí nad bod mrazu, v závěru se mohou pomalu přibližovat k 10 °C.

Takže pokud už máte nachystány šátečky k vítání jara, zejména ve středu je raději schovejte. Snad již příští týden nabídne pozitivnější předpověď.

 

 

Zdroje:

http://www.slunecno.cz/predpoved-srazek

www.wetterzentrale.de

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

 

 

Václav Smolka

Dne 2. 4. 2013

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu