ZMĚNIT MÍSTO

Domov pro seniory v Šanově opravil střechu, kterou zničil vítr

22.04.2015

Šanov 22. dubna (ČTK) - Téměř tři týdny trvala v Domově seniorů Anavita v Šanově oprava střechy, kterou na konci března poškodil silný vítr. Hasiči tehdy museli z budovy evakuovat 40 klientů. Část z nich se mohla po několika dnech vrátit, zbytek z nejvíce zasažených pokojů tak učinil dnes, řekla ČTK mluvčí domova Hana Raiskubová. Podle ní náklady na opravu přesáhly dva miliony korun.

foto: www.domovsanov.cz

Vedení domova odhadovalo dobu oprav na více než měsíc. "Vše jsme zvládli v rekordním čase 19 dnů díky úsilí zhotovitelské firmy, která pracovala od rána do večera včetně víkendů a Velikonoc, ale také díky obrovskému nasazení dobrovolných hasičů a pracovníků obce, kteří nám pomáhali odklízet následky vichřice," uvedl ředitel sítě Domovů seniorů Anavita Jiří Dušek.

Situaci přitom zkomplikoval den po vichřici déšť, kvůli kterému zatékalo dovnitř. "Popadaly stropy a šest pokojů jsme museli kompletně vyklidit. Po třech dnech se většina klientů z nezasažené části budovy vrátila, posledních 12 lidí čekalo na dokončení oprav," uvedla Raiskubová. 

Evakuovaní klienti, kteří byli z větší části nepohybliví a upoutaní na vozík nebo lůžko, našli dočasně zázemí v ostatních dvou budovách domova. "Byli velmi stateční a tuto nepředvídatelnou situaci zvládli výborně," doplnila Raiskubová.

Anavita bude uplatňovat plnění škod u pojišťovny. "Museli jsme kompletně vyměnit střechu, sádrokartony, udělat nové elektroinstalace i vzduchotechniku a také vymalovat," uvedl Dušek. Pomoc domovu nabídl i Jihomoravský kraj, který by mohl na likvidaci následků větrné smršti poskytnout mimořádnou dotaci.

Domov ve všech třech objektech pečuje o 120 lidí, z nichž 80 procent trpí Alzheimerovou chorobu nebo demencí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu