ZMĚNIT MÍSTO

Vody v řekách moc není, ale řada úseků je dobře sjízdných

23.04.2015

Praha 23. dubna (ČTK) - Voda z hor po jarním tání už většinou odtekla a vodáci milující peřeje si zatím moc neužijí. Vyšší průtok bude mít o nadcházejícím víkendu jen Labe pod Špindlerovým Mlýnem, kde se uskuteční závody ve sjezdu a slalomu. Splavné úseky ale najdou vodáci i na řadě dalších českých a moravských řek. ČTK o tom dnes informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

"V Krkonoších se můžete vydat i na Úpu, od Bohuslavic je stále splavná. Stejně tak Jizera od Jablonce nad Jizerou, i když vody zde ubývá," uvedl Jančar. Na Šumavě jsou podmínky pro sjíždění řek horší, pořadatelé kvůli nedostatku vody museli zrušit závod od Čeňkovy Pily na Otavě.

Na severu se mohou vodáci vydat na běžně sjížděné úseky Jizery od Malé Skály a Labe pod Lesem Království. Splavné jsou střední a dolní toky Metuje a Orlic. Otava na jihu je splavná od Sušice. Po Vltavě mohou kanoe, kajaky či rafty vyplout od Horní Vltavice k Lenoře, pokračovat lze dál až od Vyššího Brodu. Lužnice sice stále pomalu klesá, ale celý tok je podle Jančara sjízdný zatím dobře, stejně tak klasické úseky na západočeských řekách Ohři a Berounce.

Na moravských horách teče nejvíce vody z Jeseníků, takže Morava je splavná od Hanušovic. Moravská Sázava je na tom hůře a podobně jsou na tom i toky Vysočiny, odkud už voda odtekla. I z Beskyd neteče moc vody, a tak je splavná Bečva od soutoku, Odra jen od Suchdola nad Odrou. Na jihu Moravy pak vodákům zůstává Dyje, splavná od Znojma až do Dunaje.

I tento víkend bude pokračovat odemykání řek, tentokrát na dalším úseku Ohře a na Mži. Na Orlici a Labi se pojedou vodácké závody, soutěžit se bude také v Českém Vrbném na umělé slalomové dráze.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.