ZMĚNIT MÍSTO

V Chile se probudila k životu sopka Calbuco

24.04.2015

V jižní části protáhlého státu Chile se nachází přírodní rezervace Llanquihue, která je situována ve zdejší části And, a to konkrétně v nadmořské výšce přesahující naší Sněžku. Západně od Llanquihue jsou pak umístěna i početnější města, z nichž tím největším je Puerto Montt (přes 200 000 obyvatel). U zmíněného koutu přírody se nicméně do výšky přes 2 000 m.n.m. tyčí sopka Calbuco a právě ta se v polovině tohoto pracovního týdne postarala v této části světa o nemalý rozruch.

Sopka se totiž po více než čtyřech desítkách let náhle bez jakéhokoliv varování probudila k životu a vyslala do atmosféry mohutný pyroklastický oblak, který bylo možné pozorovat ze vzdálenosti až několik stovek kilometrů. Sopečná aktivita si ihned vynutila evakuaci nejen městečka Ensenada (cca 2 000 obyvatel), jež se rozprostírá přibližně 15 km severovýchodně od sopky. Nejvyšší stupeň varování byl pak vydán v okruhu 20 km kolem celého vulkánu s tím, že proudění vzduchu, byť pomalejší, roznese sopečný popel i do vzdálenějších míst včetně sousední Argentiny.

Přestože nebyly spatřeny žádné výrazné proudy lávy, odborníci varují před vzestupem hladin místních řek a tím před možnými záplavami v jejím přilehlém okolí, a to v důsledku tajícího sněhu.

K erupci sopky došlo ve středu 22. dubna v 18 hodin a 11 minut místního času, naposledy se tak stalo v srpnu roku 1972, tj. před necelými 43 lety, tehdy však byla její činnost pouze slabá. V roce 1893 naopak sopka Calbuco promlouvala mnohem více – čtyři po sobě jdoucí velké exploze mezi dubem až listopadem měly v té době katastrofální následky, které byly mírněny jen řídkým osídlením. V důsledku silné vulkanické aktivity došlo k praskáním, propadům, hroucením a pukáním povrchu, což vedlo k přetvoření terénu.

Jeden ze svědků popsal středeční erupci: „Nikdo tu nic takového nečekal, zničehonic se ozval velmi hlasitý zvuk připomínající obří výbuch. Když jsme se podívali směrem k vulkánu Calbuco, viděli jsme jak z jeho horní části uniká stále více a více kouře, který nakonec pokryl oblohu. V hlavním sloupci popela se později vyskytly i elektrické výboje – blesky. Naše vláda evakuovala tisíce lidí a ostatní města okamžitě začala s pomocí. Dle předpokladů by už situace být horší neměla…“

Pokud by k této události došlo o něco dále na jih, tak by se popel šířil mnohem rychleji, protože v jižnějších částech Chile ovlivňovala počasí tlaková níže, jež urychlovala cirkulaci vzduchu – sopečný materiál by byl unášen na východ, tj. přes Argentinu k Atlantickému oceánu. Avšak město Puerto Montt společně se svým sousedstvím včetně sopky Calbuco bylo pod nadvládou oblasti vyššího tlaku vzduchu, díky čemuž zde převládalo bezvětří či jen slabý vítr. I teploty byly příjemné, například v řečeném Puerto Montt se středa prezentovala až 15°C.

Autor: Kamil Sojka

Zdroje:
RYOT
GISMETEO
Dirección Meteorológica de Chile

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu