ZMĚNIT MÍSTO

Vodákům ubývá divoké vody na horních tocích,níž jsou řeky splavné

30.04.2015

Praha 30. dubna (ČTK) - Déšť z poslední doby průtoky na českých a moravských řekách příliš nezvýšil. K letním hodnotám navíc klesají hladiny na horních tocích, takže vodáci pomalu přicházejí o možnost sjíždět přírodní divokou vodu. Stále si ale o nadcházejícím prodlouženém víkendu mohou vybírat z řady splavných úseků. ČTK to včera sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

"Šumavské peřeje jsou vesměs bez vody a stejně tak i v ostatních našich horách," uvedl Jančar. Dobře splavné jsou podle něj turistické úseky na Otavě či Ohři a vodáci mohou také vyrazit na střední toky Jizery a Labe. Letním stavům s nižšími průtoky se už blíží Lužnice a Sázava. "Peřeje pod Krhanicemi jsou ale stále průjezdné," podotkl Jančar.

Živější jarní vodu má stále Berounka. Z menších toků se vodáci mohou vydat na nížinné úseky Úhlavy, Ploučnice a Divoké i Tiché Orlice. Řeka Úpa je splavná pro kanoe od Bohuslavic a Bílina v celém sjízdném úseku.

Dobré podmínky pro vodáky jsou na řece Moravě pod Hanušovicemi. "I pár peřejí si zde lze užít," poznamenal Jančar. Ostatní moravské toky klesají, Odra s Opavou i Bečva ale zůstávají sjízdné v turistických úsecích. Splavná je také Dyje pod Bulhary. "Jinak na moravských řekách jsou sjízdné dolní toky, jak bývá znakem hlavně léta," doplnil.

Jančar upozornil na některé víkendové vodácké akce. Na pátek je naplánované prvomájové splutí Radbuzy ze Staňkova a prvomájové splutí Bečvy z Valašského Meziříčí. V sobotu pak přihlášené vodáky čeká 15kilometrový závod po Divoké Orlici v rámci Memoriálu Václava Břízy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu