ZMĚNIT MÍSTO

Teplotní rekordy byly včera překonány na třech místech

06.05.2015

České Budějovice (ČTK) - Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku bylo včera rekordních 29,2 stupně Celsia. Vysoké teploty meteorologové naměřili v úterních odpoledních hodinách i na jiných jihočeských stanicích. Teplotní rekordy pro 5. květen byly překonány na třech místech s více než padesátiletou tradicí měření teplot. ČTK to řekla Markéta Augustinová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Ve Vyšším Brodě se měnil rekord o 0,1 stupně Celsia. Dosavadní nejvyšší hodnota 29,1 stupně platila od roku 2003. Další rekordy zaznamenaly v Husinci na Prachaticku - 27,9 stupně Celsia a na Churáňově - 24,8 stupně Celsia. Také v těchto případech předtím platily nejvyšší hodnoty z roku 2003. V Českých Budějovicích dnes meteorologové naměřili 27,9 stupně Celsia, což k překonání rekordu nestačilo.

Téměř stoletý rekord padl díky velmi teplému počasí na měřící stanici Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Příbrami. Nejtepleji tam dosud bylo 5. května 1916, a to 24,6 stupně Celsia. Dnes tam meteorologové naměřili o osm desetin více, 25,4 stupně Celsia. Na dalších stanicích s dobou měření přes 30 let bylo nejtepleji od roku 2003, například ve Vyšším Brodě, Vimperku, Husinci a na Churáňově.

Na Vysočině byl překonán teplotní rekord pro dnešní den v Hubenově na Jihlavsku. Teplota naměřená v tamní meteorologické stanici dosáhla 23,7 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1986 byl 23,6 stupně. ČTK to oznámil Peter Hruška z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.


Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu