ZMĚNIT MÍSTO

Tornáda opět pustošila centrální části USA

11.05.2015

Washington 11. května (ČTK) - Bouře doprovázená tornádem v texaském městě Van zranila přes 20 lidí a poničila mnoho budov. Oznámily to dnes místní úřady. Bouře zasáhly také jihovýchodní a centrální státy Jižní Karolína, Severní Karolína, Iowa a Jižní Dakota.

Malé město Van na severovýchodě Texasu zasáhla ničivá bouře, v níž se podle americké meteorologické služby pravděpodobně vytvořilo tornádo. Bouře zasáhla okres Van Zandt a město Van v neděli večer místního času.

Okresní šéf hasičů a záchranářů Chuck Allen sdělil, že 26 pacientů bylo s neupřesněnými zraněními převezeno do nemocnic a v jednom místním kostele bylo centrum pro příjem zraněných.

Nějaký druh poškození utrpělo zhruba 30 procent města Van. "Rozsah škod sahá od zcela zničených domů a poničených domů až po vyvrácené stromy a stržené elektrické vedení," uvedl Allen.

Další pravděpodobné tornádo předtím strhávalo střechy z domů a vyvracelo stromy poblíž Dentonu, zhruba 60 kilometrů na severozápad od Dallasu. Zranění odtud hlášeni nebyli. Oblast rovněž postihly lijáky, které vyvolaly mnoho bleskových povodní. Několik lidí musely dopravit do bezpečí vrtulníky.

Tornáda byla hlášena rovněž z centrální Iowy, kde smršť strhla střechu z místní střední školy. Na východě státu Jižní Dakota tornádo řádilo v městečku Delmont, kde zranilo nejméně devět lidí.

V sobotu večer si dvojice tornád, které se přehnaly severním Texasem, vyžádala kromě několika zraněných i jednoho mrtvého. Tornáda sužují rozsáhlou oblast v centrální části USA od minulého týdne.

V částech Skalistých hor a ve státech Nebraska a Jižní Dakota dokonce napadl sníh.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu