ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí na následující dny

09.04.2013

V posledních měsících jsme se setkávali většinou s počasím typickým spíše pro zimní kvartál. Teploty byly podprůměrné a zasáhlo nás hned několik tlakových níží postupujících z Alpské či Balkánské oblasti směrem k severovýchodu, které se projevovaly intenzivním trvalým sněžením a způsobovaly nemalé komplikace zejména v dopravě. Podle aktuální týdenní předpovědi ČHMÚ (k 9. 4. 2013) to však vypadá, že by se ke slovu mohlo konečně dostat i jaro a sníh tak z nížin úplně vymizí. Ke konci týdne mohou maximální teploty šplhat až k 15 °C.

9. 4. 2013 ve čtrnáct hodin převažovalo na území České republiky oblačno až zataženo, v Čechách ojediněle polojasno. Teploty se pohybovaly mezi 4 °C ve východní části republiky a 10 °C v jižních Čechách. Pozorovatelé zaznamenali na území Česka zhoršenou viditelnost způsobenou kouřmem a vítr vál převážně z jižních směrů rychlostí do 5 m/s.

Naše území v současnosti ovlivňuje zejména tlaková níže, která má střed nad severozápadní Francií. Frontální rozhraní spojené s touto depresí bude ovlivňovat počasí i u nás a níže se bude přesouvat po trajektorii nad severním pobřežím Německa a Pobaltských států. Zejména druhou polovinu víkendu by měla situaci ovládat tlaková výše, která se k nám dostane od jihozápadu a bude původcem relativně teplého vzduchu.

Ve středu by se denní teploty měly pohybovat mezi 7 až 11 °C. Většinu území zasáhne déšť, který se rozšíří od západu, ve vyšších polohách se může stále jednat o sněžení. K večeru pak bude déšť postupně ustávat. Vítr bude jižní, jihozápadní až západní, většinou do 5 m/s.

Čtvrteční počasí bude ve znamení polojasné až oblačné oblohy. Od západu se do Česka rozšíří občasný déšť či přeháňky, model GSF počítá s vyšší pravděpodobností spíše v severní polovině České republiky. Teploty by se podle výše zmíněného modelu měly pohybovat v rozmezí od 0 do 4 °C, model Aladin počítá s přibližně o 2 °C teplejší nocí. Denní teploty by měly na jižní Moravě dosahovat až k 15 °C, na zbytku území bude okolo 11 °C. Vítr povane od jihovýchodu rychlostí 3-7 m/s.

Konec pracovního týdne očekávejme spíše se zataženou oblohou, na většině území se mohou vyskytovat přeháňky. Teploty v noci budou mezi 4 až 8 °C (model GSF) a během dne mohou atakovat jarních 15 °C. Vítr bude opět foukat rychlostí okolo 5 m/s a jeho směr bude jihozápadní, postupně by se měl stáčet k západu.

Pokud se podíváme na výhled pro víkend, mělo by být zpočátku spíše zataženo s občasnými přeháňkami, ale postupně by se měla oblačnost protrhávat až na polojasno, ubude také přeháněk, ale ojediněle se mohou ráno vyskytnout mlhy. Teploty by měly pomalu stoupat až k denním maximům okolo 15 °C, rána však budou stále chladná v okolí nuly.

 

 

 

 

Zdroje:

air.slunecno.cz

www.chmi.cz

www.wetter3.de

www.wetterzentrale.de

 

 

Václav Smolka

Dne 9. 4. 2013

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu