ZMĚNIT MÍSTO

Počet obětí sesuvu v Kolumbii dosáhl 78, pohřešovaní asi nežijí

20.05.2015

Bogotá 20. května (ČTK) - Počet obětí pondělního sesuvu půdy, který postihl horskou oblast na severozápadě Kolumbie, vystoupil na 78. Řada lidí se stále pohřešuje a podle záchranářů je již dnes naděje na objevení přeživších mizivá, uvedla stanice BBC. Prezident Juan Manuel Santos vyhlásil v oblasti stav ohrožení, což má pomoci k rychlejšímu uvolnění vládní pomoci.

Sesuv mnoha tun bahna a kamení způsobila místní řeka Liboriana, která se v noci na pondělí kvůli silným dešťům vylila z břehů a strhla část svahů nad městečkem Salgar a okolními vesnicemi v departementu Antioquía. Většina z téměř tisícovky obyvatel v té době oblasti spala. Vesnice Las Margaritas byla prakticky srovnána se zemí, pod nánosy bahna a kamení zmizely desítky domů.

Prezident Santos, který navštívil oblast v úterý, přislíbil každé postižené rodině 16 milionů pesos (přibližně 160.000 Kč). Vláda navíc na náklady centrálního rozpočtu zajistí stavbu nových domů.

Někteří místí obyvatelé ztratili celé rodiny. Například Socorro Rincón, který je rovněž jedním z místních, agentuře AFP řekl, že přišel o 15 příbuzných.

Mnoho lidí své blízké stále postrádá a záchranáři pokračují v pátrání na 40 kilometrů dlouhém pásu území podél břehů Liboriany. Po vyproštění 78 těl však přesně nevědí, kolik možných obětí vlastně hledají. "Ptáme se lidí a obcházíme dům od domu, abychom si ověřili přesný počet (pohřešovaných)," řekl César Uruena z Červeného kříže. Naděje na nalezení dalších přeživších je však podle něho již velmi malá.

Sesuvy půdy zvláště v horských oblastech této jihoamerické země nejsou v období silných dešťů nijak výjimečné, nepříliš bytelné domy se často bortí. Neštěstí v oblasti Salgaru patří k těm největším za poslední dobu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu