ZMĚNIT MÍSTO

Déšť zvedl hladiny řek na severu i na Šumavě

21.05.2015

Praha 21. května (ČTK) - Srážky uplynulých dnů udělaly radost vodákům, protože zvedly hladiny řek na severu republiky a na Šumavě. "Naopak Krušné hory a Vysočina přišly zkrátka," sdělil dnes ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Na západě tak zůstává splavná jen Ohře od Chebu a Bílina. Lodě se dají spustit na Berounku od Plzně, dost vody mají zatím i její hlavní přítoky, tedy Mže s Radbuzou a Úhlava v dolním toku.

Na Šumavě se dá jet Vltava z Horní Vltavice. Otava je stále sjízdná od soutoku Vydry s Křemelnou. "Na jihu tak zůstává jedinou divokou vodu s dobrým průtokem," uvedl Jančar.

Méně vody je na Lužnici, vodáci na ni mohou bez obav vyrazit od Suchdola nad Lužnicí. Sázava se dá splouvat od Ledče nad Sázavou.
Na severu je bez vody horní tok Labe i Jizery, na Labe se tak lidé mohou vydat od Dvora Králové a na Jizeru od Železného Brodu. Také Úpa či Metuje mají dobré podmínky jen v dolních tocích a podobný stav je i na Orlicích. Na Vysočině pršelo málo, splavné jsou tedy jen dolní toky tamních řek.

Na jihu Moravy mohou vodáci na své kanoe a kajaky nasednout na Dyji pod Znojmem, dostatek vody je i pod novomlýnskými nádržemi. Bečva je sjízdná od soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Odra pak jen v nížinném úseku pod Bartošovicemi. Na severu Moravy je možné vyrazit na Moravu od Hanušovic, Opava je splavná od Opavy.

Kdo chce zažít divoké peřeje, může zamířit na Slovensko nebo vyzkoušet umělé slalomové kanály. Například ve Veltrusech na Vltavě se o víkendu konají závody ve vodním slalomu. Na Moravě zase budou vodáci čistit řeku, a to od Leštiny dále po řece.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu