ZMĚNIT MÍSTO

Krátkodobá předpověď s výhledem na další týden

16.04.2013

Současné (pondělí, 15.4.) počasí by nás jistě neurazilo ani o letních prázdninách. Téměř v celé republice je obloha jako vymetená a teplotní maxima stoupají na mnoha místech i nad 20 °C. Vzhledem k tomu, že jsme teprve v polovině dubna, se však musíme oprávněně obávat, jak dlouho se ještě budeme z dlouho očekávaného slunného a teplého počasí těšit.

Rovnou v úvodu prozradím, že dlouho ne. V následujících dnech sice budou teploty vzduchu ještě růst, ačkoliv se bude vyskytovat více oblačnosti než dnes, ale podle aktuálních výsledků numerických předpovědních modelů by ze čtvrtka na pátek mělo přijít značné ochlazení.

 

Synoptická situace a její vývoj

Počasí ve střední Evropě v současnosti těží z vhodné konfigurace tlakových útvarů, kdy se na jedné straně rozkládá mezi Grónskem a Evropou rozsáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu a na druhé straně k nám až ze Sibiře dosahuje hřeben vyššího tlaku vzduchu, z čehož resultuje přísun teplého subtropického vzduchu nad střední Evropu.  

V úterý se nad Českou republiku přechodně rozšíří oblast nižšího tlaku vzduchu a ze západu bude nad naše území postupovat slabá studená fronta, která se ale bude po cestě na východ postupně rozpadat. Ve středu se pak zpátky nad naše území rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu a obnoví se advekce teplého vzduchu od jihozápadu.

Ve čtvrtek se začne rozložení tlakových útvarů dramaticky měnit. Nad Británií se nejprve zformuje a poté bude tlakovou výší odtlačena severovýchodním směrem středně hluboká tlaková níže, zatímco tlaková výše ležící nad východní Evropou bude slábnout. Následkem toho Českou republiku začne ve čtvrtek od západu přecházet zvlněná studená fronta, která bude předzvěstí toho, že přes víkend a následně i po něm bude do České republiky proudit studený vlhký vzduch ze severozápadu, i když tlakové pole bude celkem proměnlivé.

 

Počasí v úterý, ve středu a ve čtvrtek

V úterý čekáme na většině území oblačno, jen na východě zpočátku polojasno, mírný západní vítr a nejvyšší denní teploty vzduchu od  16 do 20 °C. V průběhu dne se mohou postupně od západu vyskytovat přeháňky a zejména k večeru bouřky.

Ve středu se budou teploty pohybovat ve stejných intervalech jako v úterý, obloha bude oblačná až polojasná a na celém území se mohou vyskytovat přeháňky. Ve čtvrtek bude vrcholit advekce teplého vzduchu, nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 až 24 °C a v dopoledních hodinách bude jasno. Od západu pak začne přibývat oblačnosti a ojediněle se budou objevovat přeháňky a bouřky. Noční minimální teploty vzduchu by za toto období na většině území měly zůstávat bezpečně nad bodem mrazu v intervalu 5 až 10  °C.

 

  

Výhled počasí na pátek, víkend a začátek týdne

V pátek bude oblačno až zataženo s (spíše v Čechách) vydatnějším deštěm, mohou se také ještě vyskytovat bouřky. Nejvyšší denní teploty vzduchu již budou sahat jen k 15 °C. Bude se dále ochlazovat a o víkendu by nejvyšší denní teploty neměly překročit 10 °C, přičemž by mělo být oblačno až zataženo (v neděli i polojasno) s trvalejším deštěm. Po víkendu se opět ukáže sluníčko a teploty vzduchu mírně porostou. Kromě orograficky specifičtějších míst bychom se za celé období neměly dočkat ani nejnižších nočních teplot pod bodem mrazu.

 

V Praze dne 15. 4. 13

Petr Šácha

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu