ZMĚNIT MÍSTO

Začalo klimatologické léto

01.06.2015

Praha 1. června (ČTK) - Klimatologické léto, které na rozdíl od astronomického začalo už dnes, se ohlásilo na mnoha místech teplou nocí. Na rozdíl od předchozích květnových dní na žádné ze stanic nemrzlo, nejchladněji bylo na šumavské stanici Kvilda Perla, kde rtuť teploměru dosáhla na 0,2 stupně Celsia. Nejteplejší noc byla na stanici Mořkov na Novojičínsku, kde naměřili 15,3 stupně, uvedl dnes Český meteorologický ústav.

"Podle dostupných měření nebyl nikde naměřen ani přízemní mráz, k tomu je ale nutno dodat, že na některých stanicích, zejména horských, se přízemní teplota neměří," poznamenal meteorolog Pavel Jůza.

Na stanicích Horská Kvilda a Jizerka-rašeliniště dosáhla teplota 2,2 stupně Celsia, na Březníku bylo 2,5 stupně a těsně nad tři stupně vyšplhal teploměr u Rokytské slatě a Šindelové.

Teplou noc zažil kromě Mořkova ještě Frýdlant a Bystřice pod Hostýnem, kde měli 15,1 stupně. Z pražského Klementina hlásí 14,5 stupně, přes 14 stupňů naměřili v noci na dnešek také v Hejnicích, Brodu nad Dyjí a Lednici.

Meteorologové uvedli, že v uplynulých letech dosáhly teploty 1. června k letním teplotám, tedy 25 stupňů, jen v roce 2011. Tehdy bylo v Brně- Žabovřeskách 26,8 stupně Celsia. V následujících letech 2012, 2013 i 2014 zůstávaly maximální teploty většinou pod dvacítkou. Nejchladněji bylo v roce 2010, kdy denní teploty nepřesáhly 15 stupňů.

Tento rok by se mohl první červen zařadit mezi letní dny - podle předpovědi by se měly teploty pohybovat mezi 23 až 27 stupni, na severozápadě Čech bude jen kolem 21 stupňů. Letní teploty meteorologové čekají i v dalších dnech.

Astronomické léto je období od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti, na severní polokouli letos začne 21. června. Meteorologické léto je naopak pevně stanovené období, které začíná 1. června a končí 31. srpna. Meteorologické léto bylo zavedeno pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu