ZMĚNIT MÍSTO

Kvůli horku a suchu hrozí požáry, varoval ČHMÚ

04.06.2015

Praha 4. června (ČTK) - Současné horké a suché počasí zvyšuje nebezpečí vzniku požárů. V pátek a sobotu budou teploty opět atakovat hranici tropických 30 stupňů, přitom první přeháňky a bouřky se objeví na západě Čech až v sobotu večer. Lidé by proto neměli v přírodě rozdělávat oheň, kouřit, používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně. V aktuální výstraze před vznikem požárů to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Dnes, v pátek a na většině území ani v sobotu neočekáváme žádné srážky, index nebezpečí požárů se bude i nadále zvyšovat," varovali meteorologové. Upozornění na riziko požárů se týká většiny území České republiky s výjimkou Moravskoslezského a Karlovarského kraje.

V Praze, Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Libereckém a Ústeckém kraji platí výstraha ode dneška do nedělního večera. V Pardubickém, Královéhradeckém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém kraji a na Vysočině až do odvolání. Hasiči například už ve středu zasahovali u požáru louky v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku, který způsobilo nedbale uhašené ohniště. Škoda byla vyčíslena na 80.000 korun.

Poté, co se první srážky objeví v západních Čechách, začne postupně pršet a ochlazovat se i ve zbytku republiky. Současně s postupující studenou frontou se bude snižovat riziko vzniku požárů, uvedl ČHMÚ.

Ve středu zažilo Česko první tropický den v tomto roce. Teploty se opět dostanou k třicítce v pátek, v sobotu se může rtuť teploměru někde vyšplhat až na 32 stupňů Celsia. V neděli se očekávají maximální teploty od 26 do 31 stupňů, v západní polovině Čech jen kolem 23 stupňů. Další ochlazení předpovídají meteorologové po víkendu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu