ZMĚNIT MÍSTO

Labe na dolním toku lze místy i přejít, doprava na řece stojí

10.06.2015

Ústí nad Labem(ČTK) - Hladový kámen v Děčíně vystoupil nad hladinu Labe. Doprava na řece stojí, na některých místech lze přejít koryto. Přívozy v Neštěmicích, Církvicích i Dolním Žlebu zatím jezdí. Ačkoliv podle meteorologů žádné extrémní sucho není, povodí hlásí na červen rekordně nízké průtoky.

Hladina Labe na vodočtu v Ústí nad Labem dnes v poledne podle zveřejněných údajů Povodí Labe dosahovala ke 152 centimetrům, průtok byl 103 metrů krychlových za sekundu. "Obvykle takové údaje zaznamenáváme až koncem prázdnin. Za červen jsou to neobvykle nízké hodnoty," řekl ČTK ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek.

Za nedostatkem vody v řece stojí zejména na sníh chudá zima. "Co se týká srážek, tak měsíc březen a duben byly srážkově normální, nejméně napršelo v únoru. Druhý měsíc v roce hodnotíme jako srážkově podprůměrný," řekla ČTK Dáša Richterová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Také květen zřejmě po sečtení všech dat vyhodnotí hydrometeorologové jako srážkově normální. Teď by se podle předpovědi výraznějšího deště mohli Severočeši dočkat v neděli.

Do té doby se mohou lidé v Děčíně jít podívat na tzv. hladový kámen u levého břehu pod Tyršovým mostem. Je na něm mimo jiné nápis v němčině, který přeložen znamená: "Spatříš-li mne, zaplač".

Cyklisty i motoristy zatím převezou přes řeku přívozy. "Máme nízký ponor, takže ještě jezdíme. Povodí Labe nám upravilo nájezd, můžeme vozit turisty i lidi, kteří si jezdí do Svádova pro jahody," řekl ČTK Josef Třešňák, který provozuje přívoz v Neštěmicích a Církvicích.

Na hraně svých jízdních možností je teď přívoz v Dolním Žlebu. "Naštěstí nám prohrábli dno, tak ještě nedrhneme o dno, ale při doplouvání k břehu nám už drhne lano," řekl ČTK převozník Milan Krauskopf.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu