ZMĚNIT MÍSTO

Jev El Niňo sílí, upozornil japonský meteorologický ústav

10.06.2015

Tokio 10. června (ČTK) - Klimatický jev El Niňo, který je často spojován s vysokými srážkami v některých oblastech Země a vytrvalým suchem v jiných regionech, podle japonského meteorologického ústavu sílí. Existuje přitom podle něj vysoká pravděpodobnost, že přetrvá až do zimy, informovala dnes agentura Reuters.

Japonský meteorologický úřad už minulý měsíc potvrdil, že se na jaře objevil klimatický jev El Niňo a pravděpodobně bude pokračovat do podzimu. V úterý australští meteorologové uvedli, že teplota Tichého oceánu se stále zvyšuje, což podle nich rovněž zvyšuje pravděpodobnost, že El Niňo vydrží po zbytek letošního roku.

Silný El Niňo, který znamená oteplení mořské hladiny v Pacifiku, naruší ekonomiky, které jsou silně závislé na zemědělství - především pak Indii, která se už teď snaží vzpamatovat z nepříznivého počasí.

El Niňo se projevuje zeslabením studeného Peruánského proudu a souvisejícím oteplením tamních oceánských vod. Tato událost nastávala obvykle kolem Vánoc, a proto ji rybáři nazvali El Niño Jesús, česky Ježíšek. V letech 2010 a 2011 k důsledkům tohoto jevu patřily rozsáhlé povodně v Austrálii nebo také chladnější zima v Evropě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu