ZMĚNIT MÍSTO

Na KLDR udeřila sucha, vysychají rýžová pole

19.06.2015

Pchjongjang (ČTK) - Severní Koreu zasáhla údajně nejhorší sucha za posledních 100 let, což způsobilo rozsáhlé škody v tamějším zemědělství. Vysychat začala kvůli nedostatku srážek rýžová pole na celém území, informovala v úterý severokorejská státní agentura KCNA. 

Zástupce OSN v KLDR Ghulam Isaczai už před dvěma týdny varoval, že sucho panující v Severní Koreji by letos mohlo vést v této zemi k citelnému nedostatku potravin. Loňské srážky, které byly nejnižší za posledních 30 let, podle něj způsobily nedostatek vody v nádržích, a proto nyní hrozí neúroda.

Isaczai nicméně soudí, že nedostatek jídla nebude tak dramatický jako při předchozích velkých suchách, neboť obyvatelé pravděpodobně mají nějaké zásoby. Isaczai rovněž upozornil, že pokud sucho potrvá, situace v zemi by příští rok mohla být ještě horší.

V 90. letech zabil hladomor asi milion Severokorejců. Mnoho mezinárodních dárců teď ale není ochotno přispívat kvůli tomu, že Pchjongjang omezuje práci humanitárních pracovníků, a také kvůli mezinárodním obavám ohledně jaderných ambic KLDR.

OSN sice poskytuje dodávky jídla školám a nemocnicím, ale nasytit skoro 25 milionů Severokorejců nedokáže. Zhruba sedmdesát procent obyvatel navíc už teď nemá zabezpečen dostatek jídla. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu