ZMĚNIT MÍSTO

Počet obětí vlny veder v Pákistánu přesáhl 450

23.06.2015

Islámábád 23. června (ČTK) - Už více než 450 obětí si vyžádala vlna veder, která v posledních třech dnech sužuje jižní Pákistán a především přístavní megalopoli Karáčí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Oproti pondělí je počet mrtvých více než dvojnásobný.

Teploty v Karáčí dosahují 45 stupňů Celsia. Lékaři uvedli, že většina obětí zemřela na úpal. Desítky dalších osob musely být hospitalizovány.
V Pákistánu jsou každodenní realitou výpadky proudu, což možnost vyrovnat se s nesnesitelným horkem ztěžuje. Kromě toho, že v takovém případě nefunguje klimatizace, jsou poznamenány i dodávky vody.

Vedra navíc přicházejí jen pár dní po začátku muslimského postního měsíce ramadánu, kdy by vyznavači islámu za denního světla neměli jíst a pít.

Vláda provincie Sindh, jejímž hlavním městem je Karáčí, už pro všechny nemocnice vyhlásila stav nouze, zrušila lékařům i ostatním zaměstnancům dovolené a zvýšila zásoby nezbytných zdravotnických potřeb.

"Více než 450 lidí zemřelo v uplynulých třech dnech v důsledku velkého vedra," řekl agentuře AFP lékař Sabír Memon, který působí jako vysoký vládní představitel provincie Sindh. Tento údaj potvrdil AFP i další zdravotnický činitel Saíd Mangnedžo.

Před měsícem podobným způsobem sužovala horka sousední Indii, kde v důsledku toho zahynuly téměř 2000 lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu