ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď na probíhající víkend

27.04.2013

Většina z nás si užívá posledních dnů, kdy se Slunce vyskytovalo na obloze téměř nepřetržitě, a teploty se šplhaly přes letních 25 °C. Na tento luxus bychom si však neměli příliš zvykat, protože nás v polovině víkendu čeká znatelné ochlazení a velmi teplé dny si na chvíli odpočinou.

 

 

 

Ve 20 hodin našeho času (18 UTC) převládalo nad územím České republiky polojasno, na východě však bylo ještě skorojasno a na západě Čech se již obloha zatáhla. Teplota se pohybovala v rozmezí od 20 do 24 °C, počasí zatím bylo beze srážek. Vítr vál převážně z jižních směrů rychlostí do 7 m/s, na horách byl však silnější.

Nad Skandinávií se vyskytuje oblast sníženého tlaku vzduchu, ze které vybíhá okluzní fronta, která se pak nad Pobaltím dále dělí na teplou a studenou. Druhá zmíněná se již vlní nad západní Evropou a v nejbližších hodinách začne ovlivňovat počasí na našem území, nejprve však pouze na západě, pomalu se bude postupně sunout k východním hranicím.

Podle týdenní předpovědi CHMÚ z 24. 6. 2013 by sobotní počasí mělo být odlišné v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Od západu bude totiž postupující zvlněná studená fronta zatahovat oblohu, ve východních Čechách bude ještě oblačno a východní polovina se stále může těšit z polojasna. V severozápadních Čechách se budou vyskytovat déšť nebo přeháňky, které se během dne budou posouvat dále k východu. V odpoledních hodinách se na celém území může vyskytnout bouřka. Nejvyšší denní teploty budou rovněž územně odlišné. Na většině území budou v rozmezí od 20 do 24 °C, na západě, kde už bude déšť, bude teplota pouze kolem 15 °C a naopak na Moravě a ve Slezsku může dosahovat až 27 °C. Vítr bude před frontou jižní okolo 7 m/s a za frontou se bude stáčet na severní okolo 5 m/s, v bouřkách ale může přechodně zesílit. Platí také upozornění na možnost výskytu přívalových srážek a krup.

neděli by se už mělo počasí na území celé České republiky postupně srovnávat. Očekáváme oblačno, na východě přechodně ještě polojasno, k tomu se bude přidávat i déšť a přeháňky. V noci teploty klesnou na 9 až 4 °C, na východě 14 až 9 °C, denní pak vyšplhají na 11 až 15 °C, na jihovýchodě lze očekávat stále ještě příjemných 19 °C. Vítr bude před frontou na východě stále jižní, postupně se bude stáčet do stejného směru jako na ostatním území (severní) o síle do 6 m/s.

V příštím týdnu by mělo výhledově panovat spíše oblačné počasí s přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Teploty se budou pohybovat okolo 15 °C přes den a v noci budou klesat až k 5 °C.

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

http://air.slunecno.cz

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

 

 

Václav Smolka

Dne 27. 4. 2013

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu