ZMĚNIT MÍSTO

Bouře ve středních Čechách kácela stromy a komplikovala dopravu

08.07.2015

Kladno 8. července (ČTK) - Hasiči ve středních Čechách zasahovali v noci na dnešek hlavně u spadlých stromů. Bouřka nejvíce postihla okresy Příbram a Benešov, kde byla většina zásahů z 58 nahlášených událostí, které středočeští hasiči museli mezi půlnocí a 7:00 řešit. ČTK to řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Silná bouřka a prudký nárazový vítr způsobil poruchy na vedení vysokého a nízkého napětí. Na hlavní železniční trati z Kolína do Prahy byl ráno značně omezen provoz.

Vlaky na trati mezi Kolínem a Prahou nabíraly od brzkého rána dlouhé zpoždění kvůli poruše zabezpečovacího zařízení po noční bouřce. Před 10:00, kdy začaly vlaky jezdit po dvou kolejích, se začala situace zlepšovat.

Ve Věšíně na Příbramsku hořela střecha a půda rodinného domu po zásahu bleskem, škoda je jeden milion korun, nikdo nebyl zraněn. V okrese Příbram v noci hasiči zasahovali dvacetkrát, na Benešovsku sedmnáctkrát. "Převážně se jednalo o technickou pomoc, což je většinou odstraňování popadaných stromů," uvedl Holomčík. V benešovské základní škole v Jiráskově ulici pomáhali hasiči čerpat a vymetat vodu ze zaplaveného objektu.

Popadané stromy komplikovaly dopravu i na železnici, například u Zbečna ve středních Čechách dnes brzy ráno vykolejil osobní vlak, který najel do spadlého stromu. Cestující v něm nebyli. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové se nic nestalo ani strojvedoucímu. Trať mezi Zbečnem a Nižborem byla dopoledne neprůjezdná, místo vlaků jezdily autobusy.

Do terénu vyjížděly v noci poruchové čety energetiků, kteří opravovali poškozené a nefungující vedení. ČEZ ráno evidoval ve středních Čechách dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na vedení nízkého napětí. Poruchy byly zejména na Benešovsku, Mladoboleslavsku a Nymbursku. "Nejčastější příčinou poruch byl pád stromů a větví do vedení vlivem silného větru, ulomené izolátory," uvedla mluvčí Skupiny ČEZ pro střední Čechy Soňa Holingerová.

Odpoledne už byla většina poruch způsobená silnou bouřkou a větrem odstraněna. Čety pak ještě pracovaly na poruše vedení vysokého napětí na Příbramsku, kde byly stromy ve vedení. Podle mluvčí se mohou ještě objevit dílčí poruchy na nízkém napětí, například, když lidé přijedou zkontrolovat chaty a podobně.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu