ZMĚNIT MÍSTO

Opět padaly teplotní rekordy, nejtepleji bylo ve Strážnici

20.07.2015

Praha 19. července (ČTK) - V Česku třetí den za sebou padaly teplotní rekordy. Dnes byly překonány na 47 stanicích s delší měřicí tradicí, nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku. Meteorologové tam naměřili rovných 37 stupňů Celsia. Následovaly Brod nad Dyjí na Břeclavsku s 36,4 stupně, Lednice na Břeclavsku s 36,1 stupně a Staré Město na Ukerskohradišťsku s 35,1 stupně. Na všech těchto místech byly přepsány dosavadní rekordy pro dnešek z roku 1983. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V porovnání se sobotou bylo dnes rekordů zhruba o 20 méně, naopak proti pátku jich bylo o 16 více. Po všechny tři dny však na předních místech s nejvyšší naměřenou teplotou skončily Strážnice nebo Brod nad Dyjí, v pátek je doplnily Dyjákovice na Znojensku.

Podobně jako v předchozích dnech meteorologové zaznamenali nové rekordy i na místech, kde měří teplotu přes sto let. Jedna z těchto stanic je v Opavě-Oticích. Dnešní teplota 33,7 stupně tam překonala rekord z roku 1976 o dvě desetiny stupně. Další dlouhou řadu pozorování má Přerov, kde byl přepsán rekord z roku 1963 s hodnotou 33,2 stupně na novou hodnotu 34,7 stupně, uvedli meteorologové.

Z pražských stanic dnes padl rekord v Libuši. Meteorologové tam naměřili 34,6 stupně, dosavadní devětatřicetiletý rekord činil 33,9 stupně.
Podle týdenní předpovědi by se mělo v pondělí mírně ochladit. Přes den by mělo být maximálně 25 až 29 stupňů, na jihovýchodě až 31 stupňů. Od úterý však bude teplota zřejmě opět stoupat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu