ZMĚNIT MÍSTO

Sucho a nedbalost zvýšily na jihu Moravy počet požárů porostů

24.07.2015

Brno 24. července (ČTK) - Hasiči zaznamenali v červenci na jižní Moravě v souvislosti se suchem 108 požárů lesů a polí, což je ve srovnání se stejným obdobím loni třikrát více. ČTK to dnes řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Škoda vzniklá při požárech těchto porostů se odhaduje na 1,6 milionu korun. Od 3. července je v regionu vyhlášen kvůli suchu stav nebezpečí; je zakázáno rozdělávání ohňů v přírodě.

"Počet požárů porostů, který jsme zaznamenali v červenci, je nejvyšší za posledních pět let," uvedl Mikoška. Největší škody vznikají na polích s obilím. Při některých výjezdech hasiči likvidují požár strnišť po obilí, kdy je škoda nulová.

K největším událostem patřil středeční požár u vyškovské místní části Lhota, kde hořel osmihektarový pozemek s lesem a polem. Do boje s plameny muselo být nasazeno 11 hasičských jednotek. Na hořící porost shazoval vodu policejní vrtulník.

V mnoha případech se příčinu požáru nepodaří vypátrat. Lesy a pole hoří v tomto počasí nejen kvůli špatně uhašeným nedopalkům cigaret, ale i pálení klestí a v několika případech vznikly také od zemědělské či lesní techniky.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu