ZMĚNIT MÍSTO

V Dejvicích odhalili historický meteorologický sloupek

05.08.2015

Praha (ČTK) - V Dejvicích dnes odpoledne odhalili historický meteorologický sloupek, který v minulosti sloužil k předpovědi počasí. Prozatím bude ukazovat jen základní údaje, například teplotu, tlak nebo vlhkost. Ještě ho čekají další opravy, řekl ČTK autor nápadu na jeho umístění v parku Hadovka, Jan Trejbal.

Meteorologický sloup pochází z vesnice Újezd u Prahy. "Sloupku se chtěli zbavit. Prodávali ho ve výběrovém řízení, kam jsem se přihlásil jen já," vysvětlil architekt Trejbal. Památku koupil za 1200 korun. "Je poměrně náročné domluvit se s úřady na umístění nového objektu do veřejného prostoru, navíc když potřebuje elektrickou přípojku," dodal.

Trejbal se podobnými památkami zabývá od roku 2009. "Fascinovalo mě, jak ten objekt ve veřejném prostoru šíří meteorologické informace," uvedl. Lidé ve městech, kde sloupky ještě zůstaly, se podle něj i v době internetu a televize chodí na meteorologické údaje na sloupcích dívat.

Historické meteosloupky sloužili k předpovědi počasí od roku 1850. Do druhé světové války jich bylo po celé Evropě vyrobeno asi 400 kusů. Buď byly tvořené přímo pro dané místo nebo se dovážely z Německa. V současné době se na území České republiky nachází 40 těchto unikátních objektů. Podle Trejbala ročně jeden až dva takové sloupky zaniknou, o ty zbývající se většinou starají dobrovolníci.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu