ZMĚNIT MÍSTO

Povodně v Argentině přes 11.000 lidí evakuováno

12.08.2015

Buenos Aires (ČTK) - Tři lidé zahynuli při povodních, které během posledního týdne postihly centrální části Argentiny. Úřady už kvůli silným dešťům a záplavám nechaly z nejlidnatější argentinské provincie - Buenos Aires - evakuovat více než 11.000 obyvatel, informovaly dnes tiskové agentury.

Mezi potvrzenými oběťmi je i jedenáctiletá dívka, která utonula, když spadla do rozvodněného potoka. Není vyloučeno, že bilance dále poroste. Meteorologové předpovídají pro provincii Buenos Aires další deště, byť o něco menší intenzity. Hladina řek už nyní na mnoha místech dosahuje nebezpečné úrovně.

Jedním z měst, které postihly záplavy, je i Luján ležící 75 kilometrů západně od argentinské metropole. Toto město ročně navštíví až pět milionů poutníků, kteří sem jezdí vzdávat hold Panně Marii Lujánské, svaté patronce Argentiny.

"Tohle je už potřetí, co jsme kvůli povodním přišli o všechno. A nikdo zatím nedokázal najít řešení," řekla agentuře AP třiačtyřicetiletá Fabiana Oliveraová, která se společně se svými třemi dětmi před povodněmi uchýlila do místního útulku pro oběti záplav.

Podle meteorologů na některých místech provincie Buenos Aires napršelo celkem 350 milimetrů srážek, což je rekord. Hladina řeky Arrecife stoupla do výšky téměř devět metrů - to je téměř dvojnásobek obvyklé úrovně a také nový rekord.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu