ZMĚNIT MÍSTO

Krátkodobá předpověď s výhledem na další pracovní týden

10.05.2013

Poslední dny byly ve znamení vyšších teplot vzduchu a prostorově různorodé bouřkové aktivity, která měla na několika místech i neblahé následky v podobě lokálních povodní. V současné době  (čtvrtek, 9.5., večer) se ještě prohání poslední bouře v severovýchodních Čechách.

 

 

Synoptická situace a její vývoj

Počasí u nás začne v noci na pátek ovlivňovat studená fronta patřící k severně se odsouvající a slábnoucí tlakové níži, která má v současnosti střed u Britských ostrovů. Fronta bude postupovat přes Českou republiku od západu již od čtvrteční noci zhruba do soboty a může se vlnit. Její přechod bude orámován trvalejšími srážkami z vrstevnaté oblačnosti. Bouřky se budou vyskytovat již jen ojediněle - hlavně na východě území. Za touto frontou se k nám rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu, který do střední Evropy dovolí proniknout chladnému vzduchu.

Kdyby tato situace měla dostatečně dlouhého trvání, dočkali bychom se v České republice vzduchových hmot pocházejících bez nadsázky až téměř z Grónska,  ale naštěstí by se povětrnostní situace měla ke konci víkendu začít měnit a vlivem příznivějšího rozložení tlakového pole by k nám měl být od úterý advehován opět tropický vzduch z jihu. Nutno ovšem dodat, že z ansámblové předpovědi vyplývá značná nejistota vývoje počasí po víkendu, takže nebude rozhodně bez zajímavosti sledovat vývoj aktuálnějších modelových běhů v dalších dnech. 

 

Počasí v pátek a o víkendu

V pátek čekáme na většině území oblačno, jen na východě zpočátku polojasno a postupné přibývání oblačnosti. V Čechách se v souvislosti s přechodem studené fronty vyskytnou trvalejší a možná i intenzivní srážky, na Moravě a ve Slezsku se mohou zítra ještě vyskytovat bouřky. Nejvyšší denní teploty od 14 °C do 21 °C na východě území.  Mírný severozápadní vítr.

 V sobotu se  v celé České republice budou nejvyšší teploty vzduchu dostávat jen stěží nad 15 °C. Bude zamračeno a trvalejší déšť se bude vyskytovat spíše ve východní části republiky, jinak se mohou vyskytovat přeháňky. V neděli se budou teploty pohybovat ve stejných intervalech jako v sobotu, nebude již ale zcela zataženo. S vyjasňováním se mohou objevit i nízké noční a ranní teploty vzduchu a v noci z neděle na pondělí se budou teploty pohybovat jen kolem 5 °C , přičemž se místně mohou vyskytnout i přízemní mrazíky (v tomto vegetačním období potenciálně velmi nebezpečné)!

  

Výhled počasí na další pracovní týden

V pondělí očekáváme další vyjasňování a pozvolné oteplování, v noci na úterý pak hrozí další potenciálně „nebezbečná“ noc. V úterý  už budou nejvyšší denní teploty sahat až k 20 °C a v dalších dnech budou dále stoupat. Objeví se opět přeháňky a bouřky. Ke konci týdne by denní maxima mohla atakovat na některých místech až 30 °C, jak už jsem ale psal výše, vývoj počasí může být počínaje pondělkem s velkou pravděpodobností nakonec značně rozdílný.

 

V Praze dne 9. 5. 13

Petr Šácha

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu