ZMĚNIT MÍSTO

Smogová situace platí na Vysočině, Třinecku a v Libereckém kraji

13.08.2015

Ostrava/Liberec (ČTK) - Meteorologové včera kvůli vysoké koncentraci troposférického ozonu v ovzduší vyhlásili smogovou situaci v kraji Vysočina, na Třinecku v Moravskoslezském kraji a nově také v Libereckém kraji. Oznámil to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Smogová situace tak platí už na celé Moravě a ve Slezsku a také na severu Čech, Středočeském kraji a v Praze.

Na některých měřicích stanicích překročily prahové hodnoty troposférického ozonu 180 mikrogramů na metr krychlový. Trvání smogové situace předpokládají meteorologové i dnes ve čtvrtek. Přízemní ozon je zdraví škodlivý. Způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu.

Vysoká koncentrace ozonu v ovzduší může ztížit dýchání hlavně u starších a nemocných lidí nebo u dětí, proto by se neměli při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách příliš fyzicky namáhat. U dospělých bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení. Za přibýváním přízemního ozonu stojí pravděpodobně vedra a silné sluneční záření.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu