ZMĚNIT MÍSTO

Sdružení upozorní na chybějící plán zásobování pitnou vodou

19.08.2015

Praha (ČTK) - Česká republika se nedostatečně zabývá vlivy očekávaných klimatických změn na zásobování obyvatel pitnou vodou. Česku chybí i dlouhodobá vodohospodářská koncepce, připomenou dnes na setkání s novináři představitelé Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK). Sdružení chce upozornit i na to, že ČR má podle auditu Evropské unie nejpřísnější požadavky na čištění odpadních vod.

Sdružení na chybějící koncepci upozorňuje již delší dobu. "Takový dokument v naší zemi zatím neexistuje, ačkoli je zcela zřejmé, že je jeho existence bezpodmínečně nutná," řekl na začátku srpna předseda představenstva sdružení František Barák. Podle něj se sdružení obává podcenění péče o zdroje pitné vody a nedostatečné obnovy vodohospodářské infrastruktury.

Stát by mohl pomoci například snížením daně z přidané hodnoty. "Platíme i za vypouštění vody, kterou odevzdáváme v lepším stavu, než je v řekách, a stát hledá cestu, jak poplatky ještě zvýšit," řekl Barák již dříve ČTK. Podle sdružení by se mělo v Česku investovat do obnovy vodovodů kolem 20 miliard korun, aby byla zachována alespoň jejich současná kvalita. Skutečně se podle Baráka ročně investuje zhruba polovina této sumy. Podle dřívějších vyjádření ministerstva zemědělství ale sdružení počítá s nižší životností a vytváří tlak, aby se mohlo zvyšovat vodné a stočné.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu