ZMĚNIT MÍSTO

Rudý Měsíc, úplné zatmění a superúplněk

25.09.2015

Pokud jste noční pták nebo ranní ptáče a vzhlédnete k noční obloze před rozbřeskem v pondělí 28. září na svátek sv. Václava, naskytne se vám jedinečná podívaná. Sejde se hned několik vzácných astronomických úkazů dohromady a budeme svědky úplného zatmění Měsíce při superúplňku a „krvavého měsíce“.

Jak k tomu všemu dojde? Základem je běžný úplněk, ale co mu přidá přízvisko super? Oběžná dráha Měsíce okolo země není kulatá ale elipsa a v tento den se Měsíc bude nacházet v místě nejblíže zemi (ve vzdálenosti 356 876 km), což jeho průměr zvětší o 15%. Zároveň země vstoupí mezi něj a slunce a dojde k úplnému zatmění Měsíce, které potrvá jednu hodinu a 12 minut. K částečnému zatmění dojde několik minut po třetí hodině ranní, k úplnému zatmění ve 4:11, které skončí v 5:23 a celý úkaz skončí okolo půl sedmé těsně před svítáním. Vlivem lomu světla v naší atmosféře, který zbarvuje zemský stín do červena, nám úplněk na noční obloze nezmizí a získá postupně nádech oranžový až po rudý při úplném zatmění. Odtud vznikl název krvavý měsíc, který je od pradávna opředen nespočtem mýtů a proroctví, které mu dodávali na tajemnosti.

Při pohledu na četnost zatmění Měsíce, které nastane zhruba každé tři roky, si řeknete, že nejde o tak vzácný jev, ale v kombinaci se superúplňkem se tak od roku 1900 stalo pouze pětkrát. Naposledy svoji krásu „krvavý superměsíc“ nabídl pozorovatelům v roce 1982 a pokud propásnete ten letošní, získáte další příležitost kochat se jím až v roce 2033. Pokud Vám letošní pozorování nevyjde, nevěště hlavu, zatmění které přijde za tři roky se sice nebude pyšnit přívlastkem superúplňku, ale bude nejdelším v tomto stoletím jelikož bude Měsíc putovat přímo středem stínu Země.

Nezbývá, než těm z vás, kdo se rozhodnou pro sledování vzácné podívané, popřát jasnou bezoblačnou oblohu. Předpověď vývoje oblačnosti na 2 dny dopředu můžete sledovat v animovaných mapách, které na slunecno.cz naleznete. A jestli patří k vašim koníčkům focení, tak vězte, že shledáte rudý úplněk vysoce fotogenickým. O své snímky se můžete následně podělit v naší fotogalerii, kde má Měsíc vlastní kategorii, nebo na facebookové stránce.

Video z Nasa: https://www.youtube.com/watch?v=vKAw_wrIr5s


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu