ZMĚNIT MÍSTO

Vliv El Niño na zimu 2015/2016

05.10.2015

V průběhu měsíce srpna byla teplota povrchu vody ve východní části Atlantského oceánu v průměru vyšší o 2°C a teplota vzduchu se udržovala zhruba na stejné úrovni. Klimatické modely odhalují, že jev El Niño bude podnebí s 95% pravděpodobností ovlivňovat celou zimu a postupně oslabovat až v jarních měsících příštího roku.

Co to pro nás znamená? Ačkoliv by se pocitově podle teplot v měsíci září, mohlo zdát, že nás čeká chladná zima, opak je pravdou. Výhled vlivem El Niña vypadá na teplou zimu s teplotami 2°C nad dlouhodobým průměrem. Dále modely předpovídají pro západní a střední Evropu výrazně nadprůměrné srážkové úhrny, což v kombinaci s vyššími teplotami vypadá na zimu blátivou a větší sněhovou nadílku na horách. Po letošním extrémně suchém letním období, by tak zima mohla vyrovnat srážkový deficit, v opačném případě by srážkově podprůměrná zima mohla znamenat v příštím roce ještě větší sucha.

El Niño je pojmenování jevu, při kterém zeslábne oceánský Humboldtův proud, čímž dojde k oteplení povrchových vod a s tím související změna teplot, proudění větrů a tvorba extrémních klimatických úkazů (např. hurikánů). Jeho vliv na podnebí Evropy není tak silný, ale přesto citelný, jako v případě chladné zimy na přelomu let 2010/2011.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu