ZMĚNIT MÍSTO

Víkend ve světě ve znamení extrémních dešťů

05.10.2015

Bouře provázené výjimečně silnými přívalovými dešti postihly v sobotu večer jihovýchodní část Francie a především francouzskou riviéru známou jako Azurové pobřeží u Středozemního moře. V průběhu tří hodin dosahoval srážkový úhrn až 180mm. Postižené je především známé letovisko Cannes. Deštivé počasí trápí i východ USA.

Sociální sítě zaplavily fotografie ulic, které se proměnily v řeky a lidé spoušť přirovnávají ke katastrofě biblických rozměrů. Řada lidí uvízla ve vlacích a na střechách svých karavanů, kde hledali útočiště před povodňovou vlnou. Bohužel si živel vyžádal podle oficiálních informací 16 životů a tři lidé se stále pohřešují. Postiženou oblast v neděli navštívil francouzský prezident Francois Hollande. Vzhledem k rozsáhlému poškození dopravní infrastruktury úřady doporučují do oblasti necestovat. Bouře se postupně přesunuly k pobřeží Itálie, kde již neudeřily s takovou intenzitou.

Deštivé počasí trápí i východ USA, aktuální hurikán Joaquin sice slábne a pevnině se vyhne, ale zásobuje vodou přívalové deště na pobřeží. Na některých místech padlo již více než 500mm srážek a déšť nadále pokračuje. Guvernér Jižní Karolíny v neděli označil přívalové deště za „déšť tisíciletí“ a vyzval občany, aby zůstali doma, nehledě na to, kde se právě nachází a vyhnuli se silnicím. Přes tato doporučení a uzavření všech hlavních dálnic řada obyvatel na doporučení nedala a v oblasti jsou hlášeny stovky dopravních nehod. Prezident Barack Obama schválil federální pomoc a do pomoci se zapojila i Národní garda. Od nedělního večera je vyhlášen stav nouze i v Severní Karolíně, New Jersey a Virginii.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.