ZMĚNIT MÍSTO

Stovky pohřešovaných po sesuvech půdy v Guatemale

06.10.2015

Vydatné deště způsobily v Guatemale nejhorší sesuvy půdy za poslední dobu. Řada obyvatel vesnice El Cambray vzdálené pouze 16 kilometrů od hlavní města nedbala výzev k evakuaci a bohužel v noci na pátek došlo k masivnímu sesuvu písčité hlíny, která pohřbila stovky lidí.

Město se nachází v hlubokém údolí a mezi podmáčeným svahem a domy nebylo mnoho prostoru. Prvotní zprávy uváděly 87 mrtvých, v současné době je oznámeno již 131 obětí, na 300 obyvatel se stále pohřešuje a zhruba 30 se jich podařilo zachránit.

Záchranáři a místní utvořili řetězy a opatrně odstraňovali několika metrové nánosy zeminy a trosek domů, v průběhu víkendu byla pro urychlení prací nasazena i těžká technika. Přes maximální nasazení ale neobjevili již žádné přeživší a naděje na jejich nalezení s každou hodinou slábne. V sobotu pak uctili památku obětí minutou ticha. Vesničané čekají na zprávy o svých blízkých, řadě z nich sesuv pohřbil celé rodiny, někteří si pak odnášejí jejich těla. Prezident Mexika a papež František vyjádřili soustrast rodinám obětí a pohřešovaných.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu