ZMĚNIT MÍSTO

„Živí dinosauři“ v ohrožení díky dopadům globálního oteplení

07.10.2015

Obří lesy sekvojí, největších dosud žijících organismů, potomků druhů jehličnatých stromů rozšířených v druhohorách, nazývaných též živými dinosaury, se nachází v přímém ohrožení díky změnám klimatu. Především díky období extrémního sucha v uplynulých pěti letech.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že tyto majestátní stromy, přeživší nespočet milénií a změn podnebí, jsou věčné a neohrožené, opak je pravdou. Nakonec pro jejich existenci mohou být osudné rozmary počasí způsobené lidmi. Úbytek sněhové pokrývky v pohoří Sierry Nevady má za následek nedostatek vláhy, který činí přečkání dlouhého a suchého léta pro sazenice a mladé stromy obtížné. Pokud bude současný trend pokračovat dál, nevidí vědci z institutu přidruženému národním parkům situaci růžově. Podle některých se ocitne populace mladých stromů ve velkých problémech v horizontu pětadvaceti let, celá populace v příštích padesáti a za sto let můžeme přijít o většinu nejvyšších sekvojí. Mluvíme tak o ohrožení desetitisíců stromů. Část vědců a správců parků se domnívá, že takové prořídnutí lesům prospěje a přeživším dopřeje více světla a vody než v hustě zalesněném konkurenčním prostředí a možná umožní růst sekvojí ještě vyšších.

V roce 2012 byla v časopise Science zveřejněna alarmující zpráva o úhynu starých stromů, vypozorovaném globálně od lesů, přes savany až po města. Studie objevila spojitost právě ve vyšších teplotách a napětí v důsledku úbytku vláhy. To se netýká pouze míst se suchým podnebím, ale i lesů dlouhodobě vlhkých. K podobným závěrům došla i řada dalších výzkumů napříč všemi kontinenty. Ohrožení sekvojových lesů nám tak ukazuje, jak velkým a komplexním problémem je interakce vlivů prostředí. Pokud se do roku 2100 zvedne průměrná teplota o 4° může pouze tento vliv způsobit vymření většiny starých stromů, což může vést k dalším kataklyzmickým jevům, protože stromy hrají důležitou roli v našem křehkém ekosystému.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu