ZMĚNIT MÍSTO

Nová přírodní rezervace o rozloze 620.000 km²

10.10.2015

Na nedávném valném shromáždění OSN v New Yorku se neřešila pouze současná krize v Evropě a na Blízkém východě, ale mimo jiné zde premiér Nového Zélandu oznámil záměr vytvořit novou plně chráněnou mořskou rezervaci, která bude nejen svojí velikostí patřit k nejvýznamnější na světě.

Lokalita se nachází v Jižním Pacifiku zhruba 1000km severovýchodně od pobřeží Nového Zélandu v okolí Karmadeckých ostrovů. Tyto sopečné ostrovy vznikly na pásu podmořských vulkánů, jehož okolí dalo vzniknout tomuto unikátnímu ekosystému. S rozlohou 620.000 km², dvojnásobnou velikosti ostrovního státu a padesátinásobnou oproti největšímu novozélandskému národnímu parku, bude rezervace jednou z největších na světě. Geologickou unikátnost podtrhuje nejenom nejdelší vulkanické podmořské pásmo čítající 30 sopek ale také druhý nejhlubší oceánský příkop na světě dosahující hloubky 10km. Oblast je doposud téměř nedotčená a významná z hlediska biodiverzity. Domov v ní nalezlo na 35 druhů velryb a delfínů, 150 druhů ryb, 39 druhů mořských ptáků, tři ze sedmi druhů ohrožených mořských želv a dalších mořských živočichů a rostlin, z nichž řada žije pouze v této oblasti.

Veškeré činnosti narušující přírodní rovnováhu budou zakázány, průmyslovým a rekreačním rybolovem počínaje a těžařskou činností konče. To přirozeně vyvolává negativní reakce zástupců rybářských a těžařských společností, oblast je totiž velmi bohatá na suroviny a skrývá velký potenciál především v těžbě stříbra, ačkoliv to se nalézá ve velké hloubce a v současnosti by byla jeho těžba příliš nákladná. Ochranu a dohled zajistí novozélandské námořnictvo společně s družicemi. Karmadecká rezervace se tak připojí k dalším třem podobným oblastem v Pacifiku, chráněných vládami USA, Anglie a Austrálie a jejich celková plocha pokryje rozlohu 3.500.000 km².

Zajímavostí je, že mimo jiné za tuto rezervaci u novozélandské vlády loboval režisér James Cameron, kterého proslavil především ekologicky laděný sci-fi snímek Avatar, jehož ústředním motivem je právě těžba bez ohledu na unikátní ekosystém. Cameron se nedávno potopil na dno nejhlubšího oceánského příkopu a podílí se na výzkumu možnosti těžby na asteroidech.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu