ZMĚNIT MÍSTO

Zemětřesení 4,4 stupně v Oklahomě pravděpodobně způsobené těžbou

12.10.2015

V sobotu postihlo Oklahomu zemětřesení o síle 4,4 stupně Richterovy škály s epicentrem poblíž Medfordu v hloubce 4 kilometry. Bylo jedním z téměř 700 otřesů o síle 3 a vyšší tento rok, což je v porovnání s 20 v roce 2009 alarmující číslo. Podle seismologů je na vině těžba břidlic.

Souvislost mezi těžbou a otřesy byla roky oficiálně popírána a úřady tuto možnou spojitost uznali až letos v dubnu, společně s tím jak se zvyšuje četnost otřesů a postupně se blíží více zalidněným oblastem. V období mezi 17.-24.6. zaznamenali v Oklahomě 35 otřesů vyšší 3 stupňů, což byl skokový nárůst oproti průměrům z předchozích let. Před stoupající intenzitou těžby v roce 2009 zemětřesení nastalo pouze 2x-3x za rok, mezi lety 2009-2014 pak vzrostl počet otřesů o 193%.

Na vině není přímo těžba, ale následné vstřikování odpadních vod. Hydraulická frakce při těžbě z břidlic produkuje značné množství vody znečištěné chemikáliemi, které je třeba se zbavit. Řada států těžařským firmám povoluje vstřikovat jí pod vysokým tlakem zpět do vrtů hluboko pod zem. To zvýší tlak mezi zlomovými liniemi, ty se mohou následně uvolnit a způsobit zemětřesení.

Tyto poznatky z nové studie byly v červnu zveřejněny v časopise Science. Naléhavost problému podtrhuje zvyšující se počet otřesů nejen v Oklahomě, ale také v minimálně osmi dalších státech USA, což jde ruku v ruce s rozmachem těžby z břidlic. Jaký bude další postup úřadů není jasné, politici se již delší dobu zdráhají těžbu regulovat a ropný průmysl je jedním z nejsilnějších odvětví, zaměstnávajícím řadu lidí a přispívajícím značnou částku do státního rozpočtu. Podle některých hlasů se nebude dít nic, dokud se neobjeví první ztráty na životech následkem otřesů.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu