ZMĚNIT MÍSTO

Pocitová teplota na Blízkém východě až 73 °C

16.10.2015

Země Perského zálivu sužuje vlna veder, která v kombinaci s vysokou vlhkostí vzduchu vyhání pocitovou teplotu až nad neuvěřitelných 70 ºC. I v regionu, kde je v letním období spalující žár denním chlebem, představují podobná čísla, sahající k rekordním hodnotám, potíže.

Ve středu byla na jihovýchodě Iráku naměřena teplota 48,6 ºC a rosný bod 29,5 ºC, což dává pocitovou teplotu 71 ºC. Vláda vyzvala obyvatele, aby se vyhýbali slunci a dodržovali pitný režim, což není v konflikty postižených oblastech jednoduché. V Iráku, stejně jako v jiných postižených státech v regionu, jsou na mnoha místech přerušeny dodávky vody. V Basře, ležící blízko epicentra vln veder, přeskočila rtuť teploměru 48,9 ºC osm po sobě jdoucích dní, než od pondělí klesla na 48.5 ºC a pod 43 ºC se nedostala dlouhých 39 dní. Na rozdíl od sousedních států Irák nemá přístup k moři a tak se lidé chladí v řekách, zavlažovacích kanálech nebo nákupních centrech.

Nejvyšší pocitovou teplotu 73 ºC zažili obyvatelé sousedního Íránu ve městě Mahshahr minulý pátek. Dalšími místy postiženými vysokými teplotami je hlavní město Kuvajtu a některá města na pobřeží Kataru. Řada bohatých občanů uniká před vlnou veder i se svým služebnictvem do Evropy.

Předpověď pro následující dny očekává v oblasti denní maxima 52 ºC a noční teploty až 35 ºC. Oficiální teplotní rekord pro celou Asii je 54 ºC, naměřený v červnu roku 1942 v Izraeli, je tedy možné, že bude v následujících dnech pokořen.

zdroj: weather.com


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu