ZMĚNIT MÍSTO

Super tajfun Koppu udeřil na Filipíny

19.10.2015

V nedělních ranních hodinách dorazil na Filipíny tajfun Koppu. Zanechává za sebou polámané stromy, strhává části rozvodné sítě, ničí dopravní infrastrukturu a domy. Meteorologové se obávají především rozsáhlým záplav a možných sesuvů půdy v důsledku dlouhotrvajících přívalových dešťů. Prozatím jsou hlášeny dvě oběti živlu, řada pohřešovaných a až 60.000 obyvatel muselo opustit své domovy. Centrum včasného varování námořnictva Spojených států Joint Typhoon Warning Center zvýšilo v neděli úroveň tajfunu Koppu na super tajfun, což odpovídá hurikánu kategorie 4.

Nejhůře je na tom severní část Filipín, ostrov Luzon s hlavním městem Manilou, nad který se pomalu přesouvá střed Tajfunu. V oblasti žije téměř polovina z 98 milionů obyvatel a nachází se zde důležité zemědělské lokality. Ačkoliv tajfun doprovází vítr dosahující v poryvech až 200 km/h, se sám pohybuje velmi pomalu. Na východ od Tajfunu Koppu se totiž nachází další tajfun Champi, jejich vzájemné působení uvěznilo tajfun Koppu nad Filipínami a podle matematických modelů může ovlivňovat podnebí nad ostrovy ještě v polovině týdne. Celkový srážkový úhrn by tak mohl vystoupat až na jeden metr.

Podle záchranářů v postižených oblastech stoupá povodňová vlna vysokou rychlostí a řada lidí je uvězněna na střechách svých domů, kde hledají úkryt před více jak jedním metrem bahnité vody. Vzhledem k očekávaným 72 hodinám trvání dešťů, bude obtížné vyslat na místo pomoc, ta v tuto chvíli doráží na místo pouze prostřednictvím gumových člunů. Voda se postupně rozlévá i do níže položených oblastí, které nebyly přímo zasaženy tajfunem a zaplavila mnoho rýžových polí severně od Manily.

V pátečním televizním projevu vystoupil prezident země s varováním, ve kterém zdůraznil, že 7,5 milionu obyvatel bude potřebovat pomoc, jak v průběhu tajfunu, tak po něm. Učinil tak poprvé od roku 2013 kdy Filipíny zasáhl Haiyan, nejsilnější super tajfunu v historii, který si vyžádal 5235 potvrzených obětí a další více než dva tisíce pohřešovaných.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu