ZMĚNIT MÍSTO

Řeka Dyje odkryla základy starého Bítova

20.10.2015

Voda, nezbytná pro život a jeho rozvoj, ale i nezkrotný živel, který nám často demonstruje svoji sílu, obzvlášť v posledních dvou dekádách. Pro její využití se budovala vodní díla již od středověku. V naší zemi, ležící ve středu Evropy, voda pramení a z území pouze odtéká. I proto zde v minulosti vzniklo více než 70.000 rybníků a na počátku 20. století začala vznikat velká vodní díla. Ta měla funkci ochranou a později získala i řadu dalších od energetiky až po rekreaci a byla velkým zásahem do krajiny a životů obyvatel. Mnohdy díky nim z map zmizely celé obce, jednou z nich byl i Bítov, který musel ustoupit stavbě Vranovské přehrady.

Základy Vranovské přehrady byly položeny v roce 1930 a stavba dokončena o 4 roky později. V té době se již budoval nový Bítov a starý byl zničen a postupně zmizel pod vodou. Jedinou nezbouranou budovou zůstal kostel, ten byl zatopen bez bourání i se střešní krytinou a lodě jej obeplouvaly. Při nízkém stavu vody se naskytl pohled na kostel a trosky některých domů. V 60. letech však došlo i k jeho demolici.

Díky letošnímu suchu a nízkému průtoku vody umožnila Vranovská přehrada a koryto řeky Dyje spatřit místa běžně lidskému oku skrytá. Mezi nimi právě i pozůstatky zmíněné obce Bítov, které jsou zejména o víkendu cílem turistů a místních, i když se dochovali pouze základy obvodových zdí několika domů.

Člověku při pohledu na ně, vyvstane v hlavě otázka, zda by byl ochotný opustit kvůli podobnému dílu svůj domov a co asi museli prožívat místní při nuceném vysídlení. Stačí se podívat na emotivní debatu okolo plánované přehrady v Nových Heřminovech, a to zde nemá dojít k zaplavení obce.

Odkazy:
Fotogalerie Starý Bítov
Bítov - Kouzlo starých pohlednic
Řeka Dyje odkryla základy starého Bítova - video
Zatopené osudy - Vranovská přehrada - Česká televize


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu