ZMĚNIT MÍSTO

Sopka Popocatépetl o sobě dala opět vědět

21.10.2015

V úterý došlo k výbuch sopky Popocatépetl ve státě Mexiko, exploze vynesla oblak popela a dýmu do výšky 2500 metrů. Popocatépetl je druhou nejvyšší horou Mexika, vzdálenou 80 km od hlavního města a jedním z nejaktivnějších vulkánů. Probudil se v roce 1994, od té doby vybuchuje v nepravidelných intervalech a od roku 2000 je zakázán výstup na jeho svahy a vrchol.

Mexické národní centrum pro prevenci katastrof (CENAPRED) řadí událost do kategorie výstrahy žlutá, druhá fáze. Ta znamená výbušnou aktivitu na nízkém až středním stupni, dopad popelu na okolní města, pyroklastické mračno krátkého dosahu a možný sesuv půdy. Nabádá k ostražitosti, omezení dopravy v okolí sopky a sledování informací od místních autorit. Platí bezpečnostní pásmo v okruhu 12 km, ve kterém je zakázáno setrvávat. V místech kde dopadá sopečný popel, by měli lidé setrvat doma, chránit si nos a ústa rouškou a zabránit vniknutí popela do očí.

Popocatépetl znamená v jazyce původních indiánských obyvatel „kouřící hora“. Tyčí se do výše 5426 metrů nad mořem na mexickém vulkanickém pásu a jeho vrchol částečně zakrývá ledovec. Vulkán se utvářel 23.000 let a je složen z lávových proudů proložených vrstvami horniny z pyroklastických mračen. V případě většího výbuchu znamená velké riziko pro okolí a hlavní město Ciudad de Méxiko. K obřímu výbuchu došlo před 17.000 lety, dodnes je možné nalézt v zemi kusy horniny, vymrštěné explozí, až ve vzdálenosti 10 km od kráteru.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu