ZMĚNIT MÍSTO

Nejsilnější hurikán v historii udeří v noci na Mexiko

24.10.2015

Hurikán Patricia přepsal během noci ze čtvrtka na pátek historii, když se v několika hodinách proměnil v nejsilnější jaký kdy byl na severní polokouli zaznamenán. Kromě nebývalé síly větru 325 kilometrů za hodinu, se již zapsal i nejnižším tlakem vzduchu ve své oku 880 hPa. K Mexickému pobřeží se blíží rychlostí 16km/h a udeří v nadcházejících hodinách.

Západním pobřežím Mexika zní sirény a urychleně probíhají přípravy na příchod Patricie, hurikánu páté, nejvyšší kategorie. Výjimečný stav byl vyhlášen pro 56 lokalit. Nejsilněji postiženým bude stát Jalisco a hlavní nápor je očekáván mezi městy Puerto Vallarta a Manzanillo. V časové tísni běží evakuace více než 50.000 obyvatel, před očekávanými nárazy větru o rychlostech 300 km/h, silným deštěm (200-300mm srážek, místy až 500mm) a bleskovými záplavami. V chudých oblastech, kde lidé nemají přístup k internetu a telefonům, stále někteří netuší, že se k nim řítí nejsilnější hurikán v historii. Objevují se informace o lidech skupujících zásoby potravin a balené vody z obavy o jejich dostupnost. Jediný hurikán pátého stupně, který také dorazil k pobřeží Mexika, rozpoutal zkázu v říjnu 1959 a vyžádal si 1800 obětí na životech, jeho trajektorie byla velmi podobná Patricii. Podle zpráv nestojí v předpokládané cestě žádná z velkých ropných plošin.

Kategorie 5 značí hurikán s největší ničivou silou a lze očekávat katastrofické škody na všem co bude stát jeho oku v cestě, naštěstí je oblast v jeho centru s nejsilnějšími větry pouze okolo 25 kilometrů v průměru. Větry o síle nad 120 km/h pak nedosahují dále, než 50 km od středu hurikánu. Patricia dokázala během 24 hodin (čtvrtek 4:00 – pátek 4:00 centrálního letního času) zesílit nápor větru o neuvěřitelných 135 km/h. Současná síla větru 325km/h se téměř rovná nejničivějšímu tornádu třídy 5. Patricii chybí pouze 20km/h, aby překonala rekord nejsilnějšího cyklónu na obou hemisférách, tajfunu Nancy z roku 1961 s jeho
344 km/h. Ničivou sílu podtrhuje již zmíněný nejnižší tlak vzduchu, čím nižší tlak, tím rychlejší vítr a devastující potenciál. Předchozí rekord 882 hPa stanovila Wilma před deseti lety. Data o tlaku však ještě musí být ověřena Světovou meteorologickou organizací.

Vlhkost, nesoucí se s Patricii směrem ke Spojeným státům, podpoří další faktory, které o přicházejícím víkendu ohrožují rozsáhlými povodněmi stát Texas a přilehlé části států Oklahoma, Arkansas a Louisiana.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu