ZMĚNIT MÍSTO

Afghánistánem otřáslo zemětřesení silou 7,5 stupně

27.10.2015

Silné zemětřesní zasáhlo v pondělí odpoledne severovýchod Afghánistánu poblíž hranice s Pákistánem, otřesy byly cítit i v části Indie a Tádžikistánu. Úřady hlásí již více jak 200 mrtvých a na tisíc zraněných, čísla budou pravděpodobně dál stoupat, až záchranáři dorazí do odlehlých a těžko přístupných míst.

V oblasti se indický subkontinent zasouvá pod euroasijskou desku, oblast je tak seizmicky velmi aktivní a otřesy časté. Epicentrum se nacházelo poblíž Kašmíru, kde si před deseti lety vybralo zemětřesení o síle 7,6 stupně téměř 80.000 obětí. Tentokrát se naštěstí nacházelo 200km pod zemí a tak se neočekávají takto ničivé následky.

Oficiální místa hovoří o nejhorším zemětřesení v Afghánistánu za poslední desítky let, otřesy trvaly necelou minutu. Během ní mnoho budov popraskalo nebo bylo srovnáno se zemí, lidé v panice vybíhali ven. Panika sama si bohužel vyžádala život dvanácti školaček v jedné z afghánských škol. Zpravodajskými portály a sociálními médii se šíří fotografie zkázy. Část Afghánistánu přišla o dodávky elektrické energie a na velké části území nefungují mobilní telefony.
Otřesy pocítili i obyvatelé vzdáleného Dillí.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu