ZMĚNIT MÍSTO

Víte co vše patří do povinné výbavy?

30.10.2015

Povinná výbava prošla v posledních letech pouze kosmetickými úpravami, přesto řada řidičů neví, co vše do ní patří. Mít ji v pořádku není důležité kvůli případné pokutě, což asi napadne spoustu z vás, ale především pro její účely – pomáhat při řešení nepříjemných a havarijních situacích a především chránit a zachraňovat lidské životy.

Povinnost mít tuto výbavu u sebe při každém vyjetí na pozemní komunikaci nám ukládá zákon č.361/2000 Sb., její obsah určuje vyhláška č.341/2002 Sb. a naposledy jí upravil § 31 a příloha č. 12 vyhlášky 341/2014 Sb. Její plné znění naleznete zde.

Přesto, že byly úpravy v minulých letech pouze drobné, jsou některé velmi významné, například nutnost mít ve voze reflexní vestu, jako důležitý bezpečnostní prvek a naopak odpadla povinnost mít ve voze náhradní kolo, místo kterého postačí opravná sada, pro dojetí s vozem do nejbližšího servisu. U motocyklů již není třeba mít náhradní žárovku.

Projděme si ji tedy bod po bodu:


osobní automobily a dodávky:

- náhradní elektrické pojistky – jednu od každého druhu

- náhradní žárovky – opět jedna od každého druhu

- zvedák (hever)

- klíč na matice (šrouby) kol

- náhradní kolo, nebo sadu na opravu pneumatik

- reflexní vesta

- lékárnička – nic nesmí mít prošlou lhůtu a musí být kompletní

- výstražný trojúhelník


motocykly:

- náhradní elektrická pojistka – minimálně jedna

- reflexní vesta

- lékárnička

V sousedních zemích nebudete mít s naší výbavou problémy, pouze v Německu je třeba mí sněhové řetězy, které musíte ve vyznačených úsecích použít. V Rakousku si potom dejte pozor na reflexní vestu, ta musí být oranžové barvy. Přesto, že zákon nařizuje pouze jednu, je lepší vozit vesty i pro spolujezdce, neboť i oni ji musí mít, pokud opouští vozidlo, například při poruše nebo po nehodě.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu