ZMĚNIT MÍSTO

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

30.10.2015

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, známé především jako povinné ručení, je ze zákona povinným pojištěním odpovědnosti za škody, provozem vozidla způsobené. Příslušný zákon (č. 168/1999 Sb.) nařizuje pojištění pro všechna vozidla provozovaná na pozemních komunikacích a to včetně vozidel na komunikaci pouze stojících. Tato povinnost se datuje již od roku 1935 a má za úkol zajistit ochranu majetku a zdraví třetích osob.

Po uzavření pojistné smlouvy získá pojistník zelenou kartu, tu je povinen mít u sebe při provozu vozidla na pozemní komunikaci a předložit jí při silniční kontrole. Zelená karta, jakožto jediný, v Evropě mezinárodně uznávaný, doklad o pojištění vozidla, také umožňuje přechod hranic a provoz vozidla na komunikacích cizích států, bez nutnosti zřídit si hraniční pojištění.

V případě škodné události, povinné ručení kryje, poškození zdraví a věci, ušlý zisk a náklady spojené s právním zastoupením a to do výše limitu uvedeného ve smlouvě. Minimální limit pro výši plnění je ze zákona stanoven na 35 milionů pro každou poškozenou osobu a pro škodu na majetku celkem. Některé pojišťovny nabízejí limit plnění vyšší, případně za příplatek. Na výši plnění má vliv i amortizace (opotřebení vozu), pojišťovny v ní zohledňují staří a najeté kilometry. Co není hrazeno, je újma viníka nehody a škoda na vozidle, kterým ji způsobil, v tomto případě je třeba mít uzavřené pojištění havarijní.

Do roku 2000, bylo možné sjednat povinné ručení pouze u České pojišťovny a.s., od 1.1.2000 zákon umožnil uzavírat pojištění odpovědnosti z provozu vozidla i dalším pojišťovnám a zavedl bonusový systém. V případě bezeškodného průběhu pojištění jako bonus slevu na pojistném a v opačném případě přirážku, takzvaný malus. Ty je možné přenášet i na další vozidlo. Výši pojistného při uzavírání smlouvy ovlivňují i další faktory, než bonusy a malusy. Patří k nim kategorie do které vozidlo spadá, rok výroby, zdvihový objem, výkon, použití vozidla, ale i parametry týkající se pojistníka, jako jsou věk, bydliště, frekvence placení atd.

Součástí povinného ručení bývají zdarma i asistenční služby. Měli by jste si dát pozor na jejich rozsah, protože ne všechny jsou zdarma a pro zbylé bývá ve smlouvě uveden limit plnění. Asistenční služba může být pouze radou, jak se v dané situaci zachovat a postupovat dál, zpravidla jde ale o příjezd asistenčního vozu a odtah havarovaného vozidla. Některé služby zajistí i opravu na místě, což zahrnuje práci mechanika, náhradní díly a další. V případě, kdy náklady překročí sjednaný limit, budete muset rozdíl uhradit sami.

Povinné ručení je možné vypovědět šest týdnů před koncem pojistného období.


JB slunecno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu